Evropská unie chce zakázat Vánoce. Zveřejněný dokument zvedl vlnu negativních reakcí

Kolonizace Marsu, Marie a Jan, oslovení, Vánoce a další používané výrazy. Podle dokumentu Evropské komise je potřeba změnit komunikaci na rovnoprávnou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Evropská komise intenzivně pracuje na tom, aby nebyly diskriminovány žádné skupiny obyvatelstva. V rámci dokumentu ohledně inkluzivní komunikace však zašla až příliš daleko. Italský deník označil zveřejněný dokument za šílenství. Pravidla komunikace obsahují například snahy zrušit křesťanství, tradice a zažitá slovní spojení. Pozor by bylo nutné si dávat i na fotografie, ve kterých by žena nesměla být v pasivní roli a muž v dobrodružné.

Rovnoprávnost mužů a žen

Po zveřejnění článku italského deníku il Giornale se zvedla obrovská vlna nevole. V Bruselu dokonce protestovala řada pravicových i levicových politiků. Mnoho odborníků považuje dokument za nevyzrálý. Komisařka ho radši stáhla a chce ho dopracovat. Server Echo24 vybral z dokumentu pasáže, které vyvolaly největší vlnu negativních reakcí. Týkají se tradic, oslovení, fotografií a dalších běžných oblastí života.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jednání

V předmluvě komisařka uvedla, že je nutno zajistit rovnost všech bez ohledu na pohlaví, rasu, původ, náboženství, postižení, věk či sexuální orientaci. Kvůli tomu chce zrušit tisícileté konvence a tradice. Zakázat chce například používání slov dělníci či policisté, když se jedná o více pohlaví. Zakázány měly být diskuse bez žen či použití zájmena „oni“ když jde o muže i ženy. Nesmělo by se používat ani oslovení „Dámy a pánové“, ale například „Drazí kolegové“. To však je paradoxně pouze v mužském rodě.

Zrušení Vánoc a člověka

Zakázáno by bylo také oslovovat vždy první muže a poté ženy, bylo by nutné to pravidelně střídat. Stejně tak by nesměli být například muži osloveni příjmení a ženy křestním jménem. Dokument se týká i fotografií, na kterých by ženy nesměly být zobrazeny v pasivitě a muži aktivní a dobrodružní. Dokonce bylo plánováno omezit použití slova člověk a nahradit ho slovem lidstvo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vánoční stromek

Výrok „oheň je vynález člověka“ by musel být změněn na „oheň je vynález lidstva“. Evropská komise se rozhodla jít ještě dál, a kromě rovnosti muže a ženy nastavit i rovnost mezi náboženstvími. Nesmělo by se například používat slovo Vánoce, protože je neslaví všichni. Místo „Vánoce jsou stresující“ by se mělo používat „svátky jsou stresující“. Nesprávně je dle komise používáno také spojení Marie a Jan.

Jména a vesmír

Tradičně používaná jména jsou podle komise nesprávná, protože jde o židovská, potažmo křesťanská jména. Je prý nutné, aby pár byl mezinárodní čili správně by se mělo uvádět Malika a Julius. Podle zástupců křesťanů se jedná o cílenou touhu odstranit křesťanství, kterému dle Vatikánu Evropa vděčí za svou existenci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kolonizace Marsu

Dokument také upravuje komunikaci ohledně vesmírného výzkumu a odstranění negativních konotací. Místo „kolonizace Marsu“ by se mělo používat „poslat lidi na Mars“. Používat by se také neměl výraz „osídlení Marsu“. Komisařka Helena Dalliová dokument radši rychle stáhla k přepracování. Podle některých se totiž jednalo o útok na zdravý rozum.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články