Europoslanec SPD Blaško: Trpící migranti si sami vybrali svůj osud. Lukašenka si zvolili, tak ať si v Bělorusku dělá, co chce

Europoslanec Hynek Blaško se ve vysílání CNN Prima NEWS tvrdě vyjádřil k osudu migrantů na polsko-běloruské hranici. Vůbec ho to prý nedojímá.

i Zdroj fotografie: S vědomím Hynka Blaška - europoslance / Facebook
                   

Uprchlíci na hranicích, kteří tam mrznou, hladoví a současně se snaží dostat přes ostnatý drát do Polska, jsou podle Blaška výsledkem politiky Evropské unie. K osobě kontroverzního běloruského prezidentova Alexandra Lukašenka řekl, že si ho lidé zvolili a proto si ve své zemi může dělat, co uzná za vhodné. Informoval o tom mimo jiné server Parlamentní Listy, kde na toto téma Blaško rovněž promluvil.

Migranti si svůj osud vybrali sami

Na dotaz, jak vnímá pohled na tisíce migrantů, kteří uvízli na polsko-běloruských hranicích, odpověděl: „Mě to vůbec nedojímá. To je výsledek politiky Evropské unie. Zvláště pak Německa představované paní kancléřkou Angelou Merkelovou. Jsou to důsledky této politiky. Nic víc, nic míň.“ Napětí v oblasti přitom každým dnem roste. Uprchlíci jsou ve většině případů z Afghánistánu, Sýrie nebo Iráku.

iZdroj fotografie: Unsplash
Imigranti

Snaží se překonat ostnatý hraniční drát a svádí tak boje s polskými pohraničníky. Navíc to vypadá, že migrantům s pokusy prolomit hranici pomáhají také běloruští vojáci. Podle Blaška chtějí uprchlíci do Evropy za lepším životem: „Jsou lákáni do evropských zemí výhodami, které tady mají. Které by v žádných jiných státech okolo neměli. Pro ně je to tahák a to, jak vystupujeme v těchto otázkách, je pro ně lukrativní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Lukašenko si může dělat, co chce

Podle Blaška je chybou Evropské uniie, že pro krizi stále nemá řešení. Migranti by měli být řádně lustrováni: „Orgány EU, které se zabývají azylem, ať prověří na místě migranty, kteří tam jsou, jestli jsou pronásledováni ve své zemi, a tudíž jsou azylu schopni. Ostatní naložit do letadel a vrátit zpátky.“ Z migrační krize v oblasti Západ obviňuje běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

iAlexandr Lukašenko

Blaško ke přesvědčen, že jeho akce s uprchlíky na hranicích je jen odplatou: „Chápu to tak, že to je Lukašenkova odveta za sankce, které na něj Evropská unie uvalila, a které já považuji za nepřijatelné.“ Myslí si také, že Lukašenko má na takové jednání právo: „On tam byl v Bělorusku zvolen, tak ať si tam dělají, co chtějí. Je to jejich země a my nemáme právo se jim tam vměšovat,“ dodal. Lukašenkovo vítězství je však zpochybňováno. Příznivci opoziční kandidátky Svjatlany Cichanouské několikrát demonstrovali.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články