Europoslanec Zdechovský: Tereza Hlůšková se domů zatím nepodívá. Jak prožila pašeračka své čtvrté Vánoce v pákistánském vězení?

Po osvobozujícím rozsudku soudu to už vypadalo, že se mladé ženě splní sen a na Vánoce bude konečně doma s rodinou. To se ale nakonec nestalo, prý je na bezpečném místě.

i Zdroj fotografie: S vědomím Terezy Hlůškové / Facebook
                   

Když Tereza Hlůšková vyslechla u soudu verdikt, který ji zbavil obvinění z pašování drog, její radost neznala mezí a začala se těšit domů do České republiky, kde měla se svou rodinou prožít krásné Vánoce. Celníci s rozsudkem ale nesouhlasili a napadli ho. Pro mladou ženu to znamená, že se domů jen tak nepodívá.

Mladá žena musela bez rodiny strávit už čtvrté Vánoce

Nešťastný příběh mladé Češky začal v lednu 2018, kdy ji celníci zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru. Ve svém kufru měla ukrytých devět kilogramů heroinu. Soud v Pákistánu ji za to v březnu 2019 poslal na osm let a osm měsíců do vězení. Zvrat v případu nastal v listopadu 2021, kdy Terezu odvolací soud osvobodil. Už to vypadalo na happy end, jenže do případu se vložili celníci, kteří s osvobozením Hlůškové nesouhlasili.

iZdroj fotografie: Globe Media/Reuters
Drogy

Tereza je tedy stále v Pákistánu, přesněji v jeho hlavním městě Islámábád. Celníci jí totiž stále odmítají vydat pas. Redakci TN to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský, který se v případu Hlůškové od začátku angažuje: Ano, Tereza je stále v Pákistánu. Mezi svátky začalo vyjednávání o tom, kdy bude možný její návrat zpátky do České republiky,“ uvedl. Pro mladou ženu to znamenalo, že musí bez rodiny strávit už čtvrté svátky.

Tereza je stále v napětí

Ještě v prosinci to přitom vypadalo velmi nadějně. Objevily se spekulace, že by se Tereza mohla konečně vrátit domů do Česka a konec roku oslavit v rodinném kruhu. České ministerstvo zahraničních věcí ale tehdy tuto informaci nechtělo potvrdit. „Platí, že s ohledem na přání rodiny i bezpečnost naší občanky nebudeme k případu sdělovat konkrétní informace, které se týkají jejího přesunu do Česka,“ uvedl v prosinci Jakub Augusta z tiskového oddělení. 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pákistánská vlajka

Zdechovský alespoň Blesku prozradil, že je mladá žena v pořádku a má se v rámci možností dobře: „Moc podrobností, jak se jí daří či nedaří, vám nemohu říci z důvodu, že si to Tereza a její rodina nepřeje. Mohu ale říct, že Tereza je v bezpečí a na bezpečném místě. Daří se jí dobře a je v dobré fyzické i zdravotní kondici,“ uvedl. Podobně jako ministerstvo zahraničí ale nechtěl sdělovat detaily a už vůbec ne informaci, kdy by se Tereza mohla konečně vrátit domů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články