Omikron se šíří i v zemích s vysokou úrovní imunity obyvatelstva. Experti tomu nerozumí

Novou variantu covidu-19 omikron zaznamenalo už 89 států světa. Jedná se i o země, které se pyšní vysokou úrovní imunity obyvatelstva a proočkovaností.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počet nakažených omikronem roste každým dnem po celém světě. Nejvíce zasažené novou mutací jsou Velká Británie a Jihoafrická republika. V těchto zemích výrazně rychle roste i počet hospitalizací. Před zahlcením nemocnic proto varuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Jak informuje server CNN Prima NEWS počet případů nákazy novou variantou se v oblastech s komunitním přenosem zdvojnásobuje během 1,5 dne až tří dní.

WHO chce více dat

WHO zdůrazňuje skutečnost, že omikron je stále velkou neznámou. Není zatím možné odhadnout ani to, jak závažnou formu koronavirového onemocnění může způsobit. „Údaje o klinické závažnosti omikronu jsou stále omezené,“ uvedla organizace. Pro pochopení je podle WHO nutné sesbírat daleko více dat. A to i k poznání toho, jak onemocnění, v případě nákazy novou variantou omikron, ovlivňuje dříve získaná imunita nebo očkování proti koronaviru.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Výzkum

Zatím také není jasné z jakého důvodu dochází k vysokým počtům nakažených v zemích s vysokou úrovní imunity obyvatelstva. Podle WHO to může být schopnost viru imunitu obejít, ale také jeho vyšší přenosnost. Případně kombinace obou možností. Nová varianta covidu-19 pod vědeckým názvem B.1.1.529 se poprvé objevila na konci listopadu v Jihoafrické republice.

Omikron může zaútočit o Vánocích

Světová zdravotnická organizace nové mutaci dala název omikron a označila ji za znepokojivou. Několik případů nákazy variantou omikron bylo potvrzeno také v České republice. Jak informovala TV Nova odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) před novou mutací varují. Pode nich může zemi zahltit během Vánoc, protože přepokládají, že už teď v republice dochází ke komunitnímu šíření.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vánoční stromek

Odborníci také uvedli, které dvě skupiny lidí nová varianta může ohrozit nejvíce. Jedná se neočkované osoby v rizikových skupinách, kteří nemoc covid-19 dosud neprodělali. A na velkém pozoru by podle expertů měli být také ti, co byli naočkováni už na jaře a zatím si nenechali aplikovat třetí dávku vakcíny. MeSES proto upozorňuje, že bude nutné zavést další protiepidemická opatření. V platnost by měla podle expertů vstoupit ještě před koncem roku nebo v prvních týdnech roku 2022.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články