Exprezident Klaus: Lipavský je pro práci na ministerstvu zahraničí naprosto nekompetentní. Nevzali by ho tam prý ani jako referenta

O tom, jestli bude Jan Lipavský zastávat v nové vládě post ministra zahraničí, nebylo hodně dlouho jasno. Nakonec prezident ustoupil a jeho jméno vetovat nebude.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Interview na CNN Prima NEWS řekl, že obavy svého nástupce naprosto chápe. Jeho argumenty proti jmenování Lipavského ministrem jsou prý velmi blízké tomu, co si myslí on sám. Navíc prý pro práci na ministerstvu zahraničí nemá ani potřebnou kvalifikaci. Proto Klause nakonec změna Zemanova názoru překvapila.

Podle některých nemá Lipavský dostatečnou kvalifikaci

Prezident Miloš Zeman všechny šokoval, když oznámil, že nakonec v nové vládě nebude vetovat jméno Jana Lipavského. Po pondělním jednání s Petrem Fialou, které trvalo asi hodinu, nečekaně ustoupil ze svých původních tvrzení, že přes jmenování Lipavského „nepojede vlak“. Na svých výhradách proti tomuto kandidátovi však ale dál trvá. Zeman je přesvědčen, že bývalý někdejší pirátský poslanec nemá na novou práci dostatečnou kvalifikaci.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Jan Lipavský

Toho, jak Lipavský zvládne post šéfa diplomacie, se trochu obává i Václav Klaus: „Argumenty Miloše Zemana jsou velmi podobné mým názorům. Psal mi i jeden dlouholetý pracovník ministerstva zahraničí, že by Jan Lipavský na resort zahraničí nebyl přijat ani jako referent, protože na to nemá kvalifikaci. Nemyslím, že je kvalitní kandidát,“ uvedl. Stejně jako někteří politici a experti si myslí, že během jednání nešlo jen o prezidentův ústupek, ale o nějakou složitější dohodu mezi ním a premiérem. 

Co bylo za změnou Zemanova názoru?

V médiích se objevila také úvaha že by mohla nová vláda jako protislužbu prezidentovi nejmenovat do funkce ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, který vedoucí post zastává od roku 2016 a od letošního srpna ho Babišova vláda místo opětovného jmenování pouze pověřila. Koudelka je navíc dlouhodobě terčem Zemanovy kritiky. Podle Klause nejsou tvrdá vyjednávání mezi prezidentem a premiérem ohledně personálního složení žádnou novinkou.

iZdroj fotografie: Michał Józefaciuk / Creative Commons / CC BY-SA
Miloš Zeman

Zeman jmenuje Fialovu vládu v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne. Jediným z ministrů, který jmenován nebude, je kandidát na ministerstvo zemědělství Zdeněk Nekula, který je v karanténě kvůli nákaze covidem. Vedením ministerstva zemědělství tak bude dočasně pověřen šéf lidovců a budoucí ministr práce Marian Jurečka. Nový kabinet bude žádat Sněmovnu o důvěru v polovině ledna. Podle Václava Klause je Jan Lipavský pro post ministra zahraničí naprosto nekompetentní. Nevzali by ho tam prý ani jako referenta

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články