Farský má velký problém: Z USA se nemůže vzdát svého poslaneckého mandátu. Brzy se zřejmě vrátí do Česka

Jan Farský je už týden ve Spojených státech, kam odletěl na stáž. Když se ale chtěl vzdát svého mandátu, ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak si myslel.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jana Farského / Facebook
                   

Poslanec STAN nakonec i přes kritiku opozice a koaličních partnerů odletěl na půlroční stipendijní pobyt do Spojených států. Když své rozhodnutí oznámil, stal se okamžitě terčem kritiky. Prezident Miloš Zeman řekl, že je to podvod na voličích, který činí vládní hnutí Starostů málo důvěryhodným. Především opoziční politici Farského obviňovali z pohrdání voliči.

Farský se bude zřejmě muset vrátit zpět do Česka

Poslanec má teď podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka problém. Z Ameriky se mu totiž nedaří odstoupit od poslaneckého mandátu notářským zápisem. Blažek v neděli v televizním pořadu uvedl, že Farský celou záležitost řeší s velvyslanectvím ve Spojených státech. On sám s ním prý kvůli tomu komunikuje. Pokud však nenajdou nějaké právnické řešení do týdne, bude muset Farský přiletět zpět do České republiky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pavel Blažek

Jak píše iDnes, poslanec se může vzdát mandátu podle sněmovního jednacího řádu dvěma způsoby. Buď osobním prohlášením na plénu, nebo prohlášením sepsaným formou notářského zápisu. Farský před nedávnem oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se proto poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN. Slíbil také, že se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Ameriky odletěl minulý víkend.

Místo v dolní komoře bude už brzy obsazeno

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že v rámci konzulárních služeb české zastupitelské úřady nabízejí možnost notářských úkonů, a to v rozsahu daném zákonem o zahraniční službě.Zda je taková alternativa přijatelná i v případě vzdání se poslaneckého mandátu pana Farského, to již bohužel není dotaz na náš resort,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Lenka Do. Podle Aktuálně Blažek napsal, že notářský zápis nemůže v zahraničí nahradit prohlášení před velvyslancem či konzulem nebo před „cizím“ notářem.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

To ovšem platí pouze při doslovném výkladu zákona. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že vedení Starostů bude celou věc řešit v nejbližších dnech. Farský si chtěl původně ponechat během půlroční stáže poslanecký mandát. Po jednání předsednictva hnutí v noci na pátek ale kvůli kritice z několika stran oznámil, že se mandátu vzdá. V dolní komoře ho má nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články