Kauza bývalého poslance Feriho se ani po osmi měsících neposunula. Policisté dosud nerozhodli

S Dominikem Ferim bylo zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání trestných činů proti lidské důstojnosti, a to v sexuální oblasti loni v květnu.

i Zdroj fotografie: S vědomím choco_afro / Instagram
                   

Celou kauzu exposlance Dominika Feriho odstartovaly články A2larmu a Deníku N. V nich desítky dívek popisovaly svou negativní sexuální zkušenost s tehdejším členem TOP 09. Na základě toho policisté zahájili trestní řízení, které stále běží. „Případ je stále ve fázi prověřování,“ cituje Blesk Jana Daňka, mluvčího pražské policie. Důvody, proč Feri dosud nebyl obviněn, nejsou známy. Daněk ale upozornil na to, že existují případy, které jsou ve fázi prověřování i mnoho let.

Kdy je očekáváno rozhodnutí?

Případ bývalého politika se ale zřejmě pozdržel i z důvodu posunutí celé věci na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 (OSZ). V této městské části Feri bydlí a vyšetřovatelé chtějí prověřit nové informace, že se sexuální nátlaky na dívky měly odehrávat v jeho bytě. I mluvčí OSZ Aleš Cimbala ale potvrdil, že dosud nebyl v kauze nikdo obviněn. Ke změně by mělo dojít v polovině února, kdy by měli vyšetřovatelé, podle informací Blesku, rozhodnout. Tedy buď Feriho obvinit nebo případ odložit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie ČR

Sám Feri po zveřejnění kauzy na doporučení ostatních politiků složil poslanecký mandát, opustil stranu TOP 09 a rozhodl se uzavřít politickou kariéru, když nekandidoval ani v loňských sněmovních volbách. Odmítá, že by ale kvůli kauze měl problém se nechat zaměstnat jako právník, jak se spekuluje. Co je náplní jeho práce, ale odmítá prozradit s odvoláním, že už není politik, ale soukromá osoba.

Feri už není na sociálních sítích aktivní

Do zveřejnění článků s příběhy dívek byl Feri velmi velmi aktivní na sociálních sítích. Dokonce byl někdy označován jako král českého Instagramu. Právě na této sociální síti především náctiletým srozumitelným způsobem vykládal politiku i vládní opatření proti covidu-19. Jak ale připomíná server SeznamZprávy, pár hodin po zveřejnění obvinění se jeho sociální sítě na dlouhý čas odmlčely. Feri si také změnil image, když si oholil své afro, které bylo pro něj typické.

iZdroj fotografie: Show Jana Krause, FTV Prima / Creative Commons / CC BY-SA
Dominik Feri

Feriho desítky žen popsaly jako sexuálního násilníka, manipulátora a mužského šovinistu. Jedné z žen měl exposlanec zatarasit dveře nočním stolkem a přinutit ji k sexu. Další pak čelila jeho osahávání bez souhlasu poté, co jí dal limonádu, po jejímž vypití neměla přehled o situaci. V příbězích figurovaly i dívky nezletilé nebo čerstvě zletilé. Bývalý poslanec obvinění od začátku odmítá. Zároveň ale ve svém prohlášení krátce po zveřejnění kauzy připustil, že ne vždy se choval vhodně a gentlemansky. Za tyto situace se omluvil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články