Podpora ODS stále roste. Volby by ale vyhrálo Babišovo ANO, ukázal březnový průzkum

Strana premiéra Petra Fialy nadále posiluje. V případě březnových parlamentních voleb by skončila s 19 procenty na druhém místě.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
                   

Březnový průzkum agentury SANEP potvrdil rostoucí podporu občanských demokratů. Pokud by ODS opět kandidovala do Sněmovny v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL získala by ještě více než v říjnových volbách. Celkem by koalice SPOLU dostala 30,4 procenta hlasů. Jak informuje server CNN Prima News, na prvním místě v průzkumu zůstává ale hnutí ANO bývalého předsedy vlády Andreje Babiše. V březnu by získalo 27,9 procenta hlasů. Přesto se jedná o pokles o zhruba jedno procento od minulého průzkumu.

Výrazně roste podpora Okamury

Naopak podpora druhé ODS roste. V březnu by strana premiéra Petra Fialy získala 19,1 procenta hlasů, což je o 1,8 procentního bodu více než v únoru. Za posilováním občanských demokratů stojí zřejmě viditelnost jeho předsedy díky krizi způsobené ruskou invazí na Ukrajinu. To potvrzuje i samotná agentura. „Nárůst preferencí největší vládní politické strany je spojený se současnou euforií Čechů,, kteří chtějí jakýmkoli způsobem Ukrajině pomoci a vyjádřit tak svou solidaritu,“ uvádí SANEP.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Tomio Okamura

Třetí nejsilnější stranou byla v březnu SPD Tomia Okamury. Podle průzkumu by strana získala 12,7 procenta hlasů a oproti únoru si tak polepšila o 1,5 procenta. Od výsledku v říjnových volbách je to nárůst dokonce o více než tři procenta. Téměř na stejných číslech pak zůstává hnutí STAN, které by získalo 9,5 procenta hlasů. Kolem Starostů se přitom v poslední době vynořilo několik nepříjemných kauz. Omlouvat se voličům musel exposlanec Jan Farský, europoslanec Stanislav Polčák a i ministr školství Petr Gazdík. Všichni jsou přitom také zároveň místopředsedové hnutí.

Komunisté jsou mimo

Na pátém místě průzkumu pak skončila TOP 09. Strana předsedkyně Markéty Pekarové Adamové získala 6,5 procenta hlasů. Od posledního průzkumu jde o polepšení o jednu desetinu procentního bodu. Naopak pokles byl zaznamenán u Pirátů, kteří v březnovém průzkumu obdrželi 5,1 procenta hlasů, což je o desetinu méně, než v předcházejícím měsíci. Pod hranicí pěti procent, která je nutná pro vstup do Sněmovny, pak zůstává s 4,8 procenty KDU-ČSL, Svobodní s 3,4 procenty a ČSSD se třemi procenty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Poslanecká sněmovna

Právě podpora Svobodných je největším překvapením. Strana do loňských parlamentních voleb kandidovala spolu s Trikolórou, do Sněmovny se ale nedostala. Teď by Svobodní získali více než dlouholetá parlamentní strana, kterou byli sociální demokraté anebo také komunisti. KSČM se v aktuálním průzkumu agentury SANEP vůbec nenachází, v únoru by přitom ještě komunisté získali 2,4 procenta hlasů. Průzkum agentury SANEP proběhl ve dnech 10. – 16- března 2022 a zúčastnilo se ho 1 589 respondentů starších 18 let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články