Finanční stopa k ovládnutí miliardového Agrofertu budí podle ekonomů pochybnosti. Babiš by měl vysvětlit, kde peníze vzal

Stamilionové příjmy z akcií umožnily Andreji Babišovi masivně investovat přes offshore struktury do francouzské rezidence a přilehlých nemovitostí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Miliardový koncern Agrofert získal premiér Andrej Babiš v době, kdy mohl mít na kontě maximálně necelých 30 miliónů korun. Vyplynulo to z analýzy příjmů a výdajů Babiše za posledních třicet let, kterou z veřejně dostupných informací a vyjádření premiéra udělal iRozhlas. Premiér podle serveru okolnosti nákupu akcií Agrofertu nevysvětlil. V době, kdy ho Babiš ovládl, vykazoval holding tržby v desítkách miliard a vlastní jmění v řádu jednotek miliard.

Pátý nejbohatší Čech

V žebříčku nejbohatších Čechů časopisu Forbes je Babiš se jměním převyšujícím 70 miliard korun na pátém místě. Stoprocentní balík akcií Agrofertu skupoval mezi lety 1999 až 2004. Do té doby ale vydělal podle iRozhlasu celkem 36,6 milionu. Zaplatil z toho byt a na nákup Agrofertu zbylo necelých 30 milionů. Finanční experti se nad tím pozastavují. „Skutečně není běžné, aby člověk za tisíce získal majetek v hodnotě milionů, případně za miliony získat majetek v řádu miliard,“ řekl serveru finanční analytik Ondřej Jonáš.

iZdroj fotografie: Lucie Bartoš / Creative Commons / CC BY-SA

Okolnosti nákupu by Babiš měl objasnit. „V opačném případě budou tyto transakce nadále vyvolávat podezření, “ dodal Jonáš. Chování subjektů, které akcie premiérovi prodaly, experti považují za iracionální. „Je přinejmenším nestandardní, pokud by kupní cena akcií tvořila jednotky procent výše vlastního kapitálu. To je pak o to více zarážející, pokud si uvědomíme, že s akciemi na nového akcionáře přechází všechna práva – a to včetně práva rozhodovat o rozdělení podílu na zisku,“ cituje iRozhlas daňového poradce Ondřeje Málka.

Kde se vzaly peníze na Agrofert

Holding před ovládnutím Babišem měl podle uzávěrek vlastní kapitál v hodnotě 2,6 miliardy korun a dalších 900 milionů představoval nerozdělený zisk. Na dotazy týkající se transakce Babiš iRozhlasu neodpověděl. Já jsem jediný politik, který ukázal příjmy, Finančně analytický úřad to zkontroloval, takže já už k tomu nemám co říct,“ reagoval nedávno Babiš na dotaz k cenám akcií a z čeho byly nakoupeny. Úřad ale nekontroloval okolnosti nabytí holdingu, zajímal se o nákup nemovitostí ve Francii, který odhalila kauza Pandora Papers.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Původ peněz na nákup holdingu zůstává otázkou. První doložitelná větší investice Babiše spadá podle iRozhlasu do druhé poloviny 90. let, kdy nejméně 5,9 milionu korun vložil do své společnosti Agroter. Mělo jít o půjčku. „Vzhledem k tomu, že smlouva o půjčce vzniká poskytnutím jejího předmětu, tedy peněz, musely být tyto skutečně poskytnuty,“ dodal Málek. Příjmy zveřejněné po roce 1996 by na to Babišovi nestačily. Pracoval jako manažer v Agrofertu, respektive Petrimexu, a příjmy z té doby nikdy nezveřejnil.

Ovládnutí holdingu dokonáno

Vklad Babiše do Agroteru je zásadní. Přes firmu koupil v roce 1999 prvních 10 procent akcií Agrofertu od Spolany Neratovice, údajně za 2,5 milionu. O rok později koupil 35 procent akcií od slovenské Dusly, není jasné za kolik. „Faktem je, že jsem v roce 1999 a 2000 nakoupil 45 procent akcií Agrofertu od Spolany a Dusla Šaľa relativně levně, na druhé straně si však neskromně myslím, že největší přidanou hodnotu do Agrofertu jsem přinesl já, a tato skutečnost byla v ceně akcií zohledněna,“ řekl Babiš v roce 2002 MF Dnes. Měl prý také úspory z doby komunismu, kdy pracoval v Maroku pro Petrimex.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Většinovým akcionářem Agrofertu se stal v roce 2002, kdy odkoupil dalších 10 procent akcií od švýcarské firmy O.F.I. V roce 2004 mohl mít Babiš vzhledem ke svým příjmům a investicím do nemovitostí k dispozici maximálně asi 20 milionů korun. A v té době dokončil ovládnutí Agrofertu, když koupil posledních 45 procent akcií od švýcarské společnosti Ameropa. Agrofert v té době měl tržby 40 miliard a holding tvořilo asi 30 firem. „Ameropa prodala své akcie. Je na nich, aby se k tomu vyjádřili,“ prohlásil Babiš. Firma ani on sám cenu nezveřejnili.

Stamilionové výdělky

Podle iRozhlasu je obestřeno tajemstvím i to, kdo Babišovi akcie prodával a proč tak levně. Každopádně stoprocentní ovládnutí Agrofertu pro Babiše znamenalo stamilionové výdělky, kterých poprvé dosáhl v roce 2009. Na sklonku desetiletí od něj totiž jeho vlastní Agrofert odkoupil za více než půlmiliardu korun akcie firem Profrost a Afeed, napsal iRozhlas. Příjmy z akcií v roce 2009 umožnily Babišovi masivně investovat přes offshorové struktury do nemovitostí na Francouzské riviéře, což rozkryli novináři z Pandora Papers.

iZdroj fotografie: Pixabay

Babišův rozmach v majetkové sféře vyvolává podle ekonoma Jonáše pochybnosti. „Tak velký a hlavně rychlý skok v majetku vzbuzuje oprávněnou otázku, zda za těmito výsledky je manažerská schopnost, náhoda či nekalé praktiky. O faktorech úspěchu Andreje Babiše víme zoufale málo a premiér nám dluží věrohodné zdůvodnění a ověřitelný životní příběh,“ řekl serveru. Před nákupy francouzských nemovitostí dosluhující premiér rozjížděl projekt Čapí hnízdo. Kvůli padesátimilionové evropské dotaci na farmu je trestně stíhán a hrozí mu soud.

iZdroj fotografie: Uživatel Richenza / Creative Commons / CC BY-SA

Od roku 2009 už Babišovy příjmy podle iRozhlasu překračují stomilionovou hranici ročně a adekvátně k tomu se navyšovaly i jeho osobní investice. V letech 2013 a 2014 Babiš investoval celkem 1,5 miliardy korun do dluhopisů Agrofertu. Právě výnosy z nich mu v současnosti zajišťují každoroční nezdanitelný příjem kolem sto milionů korun. Majetek premiéra začal iRozhlas zkoumat na základě Pandora Papers. Není totiž cela jasné, kde vzal peníze na nákup nemovitostí ve Francii. Stejně tak, z čeho dříve platil za akcie Agrofertu, uzavřel server.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články