Flegr: Cena kremací roste, neočkovaní ohrožují rodinné rozpočty svých blízkých. Co biolog lidem doporučuje?

O evolučním biologovi Jaroslavu Flegrovi teď nebylo chvíli slyšet. Nedávno ale na twitteru varoval, že prudce vzrostly ceny kremací. Přidal i svůj černý humor.

i Zdroj fotografie: se souhlasem Jaroslava Flegra / Facebook
                   

Flegr poukazuje na současný růst cen energií, který se odráží i v různých typech provozoven a služeb. Mimo jiné se to dotýká také krematorií. Všem s černým humorem sobě vlastním proto poradil, aby se nechali očkovat a zbytečně nezatěžovali rodinný rozpočet. Biolog je od začátku pandemie covidu-19 známý katastrofickými scénáři, které se naštěstí moc nenaplnily. Informoval o tom server iDNES.

Válek varuje, že před vánocemi může přijít lockdown

Loni v říjnu například varoval, že Českou republiku čeká na podzim druhá silná vlna koronaviru, kvůli které přijdou o život stovky lidí: „Doufám, že je má vláda připravené, protože vážně nevím, jak se to potom bude dělat. Nebudou tisíce mrtvých denně, ale stovky. I to ale stačí.“ Reagoval tak na vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka, který 10. října 2020 řekl, že bez tvrdších opatření se v českých ulicích objeví mrazáky na mrtvoly.

Horký kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek na začátku listopadu upozornil, že s rostoucími čísly může přijít další lockdown: „Já už nechci přijít o další Vánoce, o další Velikonoce. Ale teď to tím smrdí.“ Tuto možnost ale o víkendu vyloučil AntiCovid tým ve stanovisku pro ministerstvo zdravotnictví. Současně odmítl také povinné očkování. Nechce prý jít cestou rakouské vlády, která v neděli schválila celostátní lockdown pro neočkované a pro ty, kteří neprodělali covid.

Přibylo nejvíc nakažených covidem od začátku pandemie

Válek upozornil, že je možné, že žádné Vánoce nebudou, protože se opět zavřou služby a omezí se život. Souhlasí s ním také Marián Hajduch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého, lékař a poradce AntiCovid týmu: „Bohužel to všechno spěje k tomu, že další Vánoce strávíme v nemocnici. Není to věc, ze které bychom měli radost my, a už vůbec to není věc, ze které budou mít radost ti pacienti, kteří tam Vánoce stráví také. Pro některé to budou Vánoce poslední,“ nastínil nejhorší možnost v rozhovoru pro SeznamZprávy.

iZdroj fotografie: Unsplash
Muž s ochrannou maskou

Hajduch také varoval, že se stále objevuje velké množství dezinformací a to způsobí, že se lidé nebudou očkovat. Vánoce jsou problémem i pro zdravotníky, kteří už jsou z narůstajícího počtu pacientů vyčerpaní. Epidemie v Česku navíc nabrala na síle. V úterý přibylo nejvíc nových případů covidu za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479. V nemocnicích je 4425 pacientů s covidem, z toho je 661 v těžkém stavu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články