Flegr: Omikron může u očkovaných prolomit imunitu. Podle něj se může jednat o konec pandemie

Mnoha státy se již komunitně šíří nová varianta omikron, která je pravděpodobně nakažlivější. Jaroslav Flegr popsal, co nám může hrozit, a vydal dvanáct doporučení.

i Zdroj fotografie: Michal Maňas / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Světem se začíná šířit mutace omikron, která může brzy dominovat místo současné delty. Nikdo přesně neví, kde vznikla a jak moc infekční je. Spekuluje se také o možném prolomení imunity očkovaných i těch, kteří nákazou prošli. Evoluční biolog Jaroslav Flegr pro Forum24 popsal, jak mutace fungují, jaká jsou jejich rizika a nastínil možné scénáře ohledně mutace omikron. Také sepsal 12 bodů, kterými by se lidé měli nyní řídit.

Život mutací bývá krátký

V tisku se objevily zprávy, že omikron, který obsahuje v genech velký počet mutací, vznikl v těle člověka s AIDS. Podle Flegra to jsou jen spekulace a těžko lze hledat spojitost. Pravděpodobné vysvětlení prý však nabízí evoluční parazitologie. Za nejčastější příčinu zrodu mutátoru se považuje vznik mutace v genu pro enzym, kopírující DNA či RNA. Další variantou je vznik v genu, který opravuje chyby po předchozím kopírování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace

Život mutátorů, které mají hodně mutací, bývá podle Flegra krátký a krušný. Hodně mutací mu škodí, brzdí ho, a nakonec příslušná linie vymře. V malém množství případů se ale vyskytne mutace, které chyby napraví a vrátí poškozenému genu funkčnost. Navíc si odnesou památku po předcích, které pozmění jejich vlastnosti. Mohou tak získat vlastnosti nové, které mohou být velkým rizikem pro lidstvo.

Riziko nových nebezpečných vlastností

Je tedy podle Flegra otázkou, jaký případ je mutace omikron. Pro CNN Prima NEWS uvedl, že mutace může být darem z nebes, který ukončí epidemii. Je sice jisté, že získal vysokou infekčnost, ale může způsobit jen lehký průběh. Mohl by tak velmi rychle nakazit všechny lidi a tím pomoci získat imunitu. Rizikem však je, že některá data ukazují, že omikron může být naopak velmi patogenní a způsobovat těžký průběh. Vše ukáže až čas.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Flegr všem doporučuje, aby se okamžitě nechali naočkovat, což prý pomůže ukončit epidemii. Dále doporučuje dodržovat distanc, nepodávat ruku a nosit kvalitní respirátor. Lidé by neměli zbytečně vycházet ven a nakupovat na internetu. Také je prý vhodné často větrat, udržovat si dobrou fyzickou kondici a dostatečně spát. Za důležitou považuje Flegr i psychickou kondici. Doporučuje také, pokud lze, utrácet a tím nechat druhé vydělat. Lidé by si také měli najít nový smysl života, třeba napsat knihu či osvojit si řemeslo.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články