Údajný vrah ruského opozičníka Němcova má být na Ukrajině. Potvrzuje to video s čečenskými vojáky

Ruslan Geremejev je hlavním podezřelým v případu zabití ruského opozičního politika Borise Němcova. Teď se ukázal na videozáznamu z Ukrajiny vedle čečenských kadyrovců.

i Zdroj fotogrrafie: Ilya Schurov / Creative Commons / CC BY
                   

Jednotky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova přišly na Ukrajinu podpořit ruskou armádu. Ve válce operují už od jejího začátku. Podle serveru Blesk by jich mělo být celkem na ukrajinském území zhruba 12 tisíc. A mezi nimi by se měl vyskytovat i Ruslan Geremejev. Ten se o víkendu objevil ve videu s čečenskými kadyrovci, které na sociální síti Twitter sdílela běloruská nezávislá televize NEXTA.

Geremejev je vlivný

Geremejev je přitom hlavním podezřelým z vraždy Borise Němcova. Jde o hlavního kritika Ruska v souvislosti s jeho rolí ve válce na východě Ukrajiny. Jen dva týdny před svou smrtí Němcov vyjádřil obavy, že ho ruský prezident Vladimir Putin nechá zabít. Zastřelen byl v noci na 28. února 2015 na mostu poblíž Kremlu. Obviněno bylo z vraždy pět Čečenců. Advokáti pozůstalých žádali o výslech čečenského vůdce Ramzana Kadyrova a osob z jeho blízkého okolí, protože tušili, že právě tímto směrem vedou stopy. Vyšetřovatelé to ale zamítli.

Němcova měl podle policistů zabít Zaur Dadajev. Ten po zatčení vypověděl, že si vraždu objednal muž, který si říkal „Ruslik“. Za zabití Němcova mu měl vyplatit v přepočtu 2,3 milionu korun. Vyšetřovatelé přepokládali, že „Ruslik“ je právě Geremejev. Jeho bratr Suljeman je ruským senátorem a bratr Vacha je v Čečensku okresním policejním velitelem. Některé zprávy uváděly, že Geremejovým motivem k zabití Němcova byla jeho kritika vůči muslimským extremistům, kteří v lednu 2015 v Paříži vyvraždili redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Kdo je Kadyrov?

Za vraždu Němcova ale nebyl Geremejev nikdy stíhán. Server E15 připomíná, že neoficiálním prezidentem Čečenska je od roku 2007 právě Ramzan Kadyrov. Je tak autoritativním vládcem autonomní republiky Ruské federace na Kavkazu. Důležitou roli sehrál Kadyrov v první i ve druhé čečenské válce. Takzvané kadyrovcce se totiž podařilo získat Rusům na svou stranu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ramzan Kadyrov

Jako rodilí Čečenci znali velmi dobře místní terén i velitele a pomohli tak ruské armádě k vítězství. Proruská vláda byla jmenována v roce 2000, kdy se podařilo Rusku získat převahu. Boje ale v Čečensku trvaly až do roku 2009. Během války ruská armáda bombardovala čečenská sídliště a zemřelo mnoho civilistů. Podle některých zdrojů padly dokonce statisíce čečenských obyvatel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články