Po Zemanovi a Vojtěchovi i Svrčinová. Hlavní hygienička je pozitivní na covid

U dalších zaměstnanců ministerstva zdravotnictví testy zatím další případy koronaviru nepotvrdily. Pozitivní je také šéf resortu Adam Vojtěch, který se viděl s premiérem.

i Zdroj fotografie: Hygienická stanice hlavního města Prahy
                   

Po ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, který dostal covid-19, měla pozitivní PCR test na koronavirus i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Příznaky onemocnění nemá, zůstane dva týdny v izolaci, napsaly Novinky. Mírný průběh nákazy má také Vojtěch, který řekl, že bude pracovat z domova. Pozitivní test měl ve čtvrtek i prezident Miloš Zeman.

Ministr se setkal s premiérem

Podle mluvčího resortu zdravotnictví Daniela Köppla testy zatím nepotvrdily koronavirus u dalších zaměstnanců ministerstva. Na výsledky některých se ještě čeká. Další pracovníci z okolí Svrčinové na testy šli dobrovolně, bylo to podle Köppla na jejich rozhodnutí, uvedl iDnes s tím, že jejich počet mluvčí nechtěl prozradit. Po rizikovém kontaktu očkovaní lidé nemusí do karantény. To by se ale mělo změnit.

Vojtěch v neděli řekl, že má pozitivní test na covid-19 a „díky očkování má mírný průběh a bude pracovat z domova“.  Pro trasování kontaktů předal hygienikům seznam lidí, s nimiž se setkal. S premiérem Andrejem Babišem se ministr setkal na čtvrtečním zasedání vlády. Byli prý od sebe v „poměrně velké vzdálenosti“. „Nevím, zda ho hygiena vyhodnotí jako rizikový kontakt,“ poznamenal Vojtěch v Otázkách Václava Moravce.

Epidemie nebrzdí, naopak

Podle ministra zdravotnictví se za rizikový kontakt považuje ten, kdy lidé nemají ochranu dýchacích cest po dobu delší než 15 minut a nedodrží rozestup 1,5 metru. Ze členů kabinetu měl podle serveru koronavir ministr obrany Lubomír Metnar, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nebo exministr zahraničí Tomáš Petříček.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pacient v nemocnici

Epidemie koronaviru podle dat ministerstva zdravotnictví v posledních týdnech v Česku razantně zrychlila. Počty nově nakažených za den výrazně překročily 20 tisícovou hranici. Hospitalizovaných je přes 5800 lidí, z toho necelý tisíc je s těžkým průběhem onemocnění ve vážném stavu. Nemocnice zejména na Moravě už omezují neakutní péči a z běžných oddělení zřizují covidové jednotky. Kvůli covidu-19 zemřelo v Česku téměř 33 tisíc lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články