Hostomský: Povinné testování zaměstnanců je nesmysl. Vyjádřil se i k omikronu

Omikron dominuje evropským státům, už i v tuzemsku se zvyšují počty nakažených touto variantou. Biochemik Hostomský popsal, co mutace pravděpodobně způsobí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Zdeňka Hostomského / Facebook
                   

Českou republiku zaplavuje mutace koronaviru omikron. Biochemik Zdeněk Hostomský tvrdí, že projde populací, ale velké škody nezpůsobí. Zároveň uvádí, že plošná opatření nejsou správným řešením. Navzdory jiným odborníkům se také domnívá, že povinné testování ve firmách je nesmysl. Biochemik by naopak doporučil vetší důraz na očkování posilující dávkou, hlavně pro rizikové skupiny.

Nejdůležitější je proočkovanost

Po celé Evropě se zvedají počty nakažených variantou omikron. Stejný scénář se očekává i v tuzemsku. Hostomský správně předpověděl, že podzimní vlna mutace delta proběhne rychle, podcenil ji však v její síle. Z dostupných informací však vidíme, že delta ustupuje a prudce nastupuje varianta omikron. Biochemik očekává hladší průběh nadcházející vlny, díky vlastnostem mutace. Zejména lehčího průběhu nemoci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

„Omikronu se neubráníme, nahradí odcházející deltu a stane se dominantní variantou. To je taková výměna stráží. Myslím, že prolétne českou populací velmi rychle, kvůli nakažlivosti rychleji než předchozí varianty. Nárůst pozitivně testovaných může být v desetitisících,“ citoval web iDNES Hostomského. „Nejjednodušší by bylo se proočkovat. Pak můžeme zrušit všechna opatření a vystavit se viru. Ten tady totiž s námi zůstane, jen tak zkrátka neodejde,“ avizoval odborník.

Postoj vlády

Hostomský souhlasí s přístupem vlády Petra Fialy (ODS). „Jednoznačně souzním s nastupující vládou, že zásadní je apel na osobní zodpovědnost, a že lidé se sami mají rozhodnout o tom, co je pro ně nejlepší. Proto jsem proti jakýmkoli plošným opatřením,“ uvedl.

iZdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
Petr Fiala

Dále je podle odborníka dobře, že vláda neprodloužila nouzový stav. „Není třeba ho držet preventivně, když tomu situace neodpovídá,“ vysvětlil biochemik.Za chvíli budeme brát covid jako normální chorobu. Ta propast, která se tu uměle vytvořila mezi očkovanými a neočkovanými, ta skončí. Protože spousta neočkovaných nemocí projde a spousta očkovaných se nakazí znovu. I covid pasy ztratí svůj význam,“ citovaly Novinky vědce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.