Hrad podal žalobu na lékařku Stehlíkovou. Důvodem jsou její výroky o Zemanově zdraví

Džamila Stehlíková během říjnové hospitalizace prezidenta tvrdila, že jeho stav souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Teď kvůli tomu čelí žalobě.

i Zdroj fotografie: Jindřich Nosek/ Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kancelář prezidenta republiky zaslala na konci ledna lékařce Džamile Stehlíkové předžalobní výzvu. Hrad po ní požadoval milion korun jako odškodné, omluvu za její výroky a seznam lidí, kteří ji údajně měli vyzradit informace o prezidentově zdravotním stavu. Peníze hodlal Hrad darovat Fondu ohrožených dětí. Stehlíková ale takové řešení situace odmítla s tím, že se nehodlá omlouvat.

Kdo odvádí pozornost?

Hrad tedy přistoupil k žalobě, kterou podal na Stehlíkovou 31. ledna. „Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky,“ citují Novinky prezidentova advokáta Marka Nespalu. Podle něj navíc Stehlíková pokračuje ve svém jednání i po podání žaloby. „Bude na posouzení soudu, jak toto její chování – které je za všemi hranami, o lékařské etice ani nemluvím – ocení,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Pražský hrad
Miloš Zeman s první dámou

Lékařka ale vnímá podání žaloby jako zastrašovací a zastírací manévr prezidentské kanceláře. Podle Stehlíkové se tímto snaží Hrad zatajit pravdu o tom, co se dělo před druhou Zemanovou hospitalizací. Zároveň tím má kancelář odvádět pozornost od souvislostí prezidentovy dlouhodobé zdravotní indispozice, kdy podle ní přebírají pravomoci Zemana nepovolené osoby. „Především v kauze utajení před prezidentem a později skartování tajné zprávy o aktu ruské válečné agrese ve Vrběticích,“ uvedla lékařka.

Výroky o důvodech hospitalizace

Jak připomíná server iDnes, psychiatrička směrem k prezidentovi uvedla, že jeho abstinence v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens, a právě jeho léčba zářijovou hospitalizaci Zemana prodloužila. V souvislosti s hlavou státu zmiňovala také těžké poškození mozku nebo metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze. Tím měla vyjádřit svůj názor, který ji měli později potvrdit odborníci, kteří Zemana léčili. Advokát Nespala tak tvrdí, že si ze Stehlíkové někdo udělal legraci, když ji takové informace podal, nebo si je sama vymyslela.

iZdroj fotografie: Daniel Baránek / Creative Commons / CC BY-SA
Ústřední vojenská nemocnice

Prezident Zeman byl hospitalizován loni na podzim dvakrát. Podruhé byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu Hrad nezveřejnil. Zeman mluvil opakovaně o tom, že trpí nechutenstvím. Lékaři nutnost péče zdůvodňovali komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním hlavy státu. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění. Přitom naznačil, že jde o cirhózu jater.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články