Imunolog Drbal: Vláda epidemii vědomě napomáhá a zhoršuje ji. Vyjádřil se k očkovaným a testování

O tom, jestli by se měli testovat také lidé, kteří si nechali aplikovat vakcínu proti covidu, se vedou neustálé debaty. Imunolog Karel Drbal vysvětlil, proč by to bylo dobré.

i Zdroj fotografie: NoJin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Podle dosavadních zjištění je jasné, že očkování proti covidu přenosu nákazy nezabrání, i když tito lidé většinou mívají nižší virovou nálož. Imunolog je přesvědčen, že spíš než se snažit o plošné naočkování populace, by měla vláda zabránit tomu, aby lidé neumírali kvůli podcenění lékařské péče. informoval o tom server Novinky.

Testovat pouze neočkované je naprostý nesmysl

Drbal vládu kritizuje za to, že chce diskriminovat neočkované: „Vakcíny proti respiračním chorobám obecně nebrání přenosu nákazy a u covidu to vláda musí vědět už od jara. Vláda má toto dogma, které si dlouhodobě nastavila, toho se drží a není schopná se přizpůsobit. Více o tom hovořil například pro server iDNES. Dnes jsem zaznamenal, že chce v nemocnicích testovat pouze neočkovaný personál. To už je vědomé šíření infekce,“ vysvětluje.

iZdroj fotografie: Jan Zatorsky / Creative Commons / CC BY-SA
Karel Drbal

Podle informací, které dostávají zákonodárci, to vypadá, že lidé, kteří covid v minulosti prodělali, v nemocnicích nejsou bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní. Expert je přesvědčen, že imunita po prodělání nemoci je lepší než imunita po očkování. Vakcíny se navíc netestovaly na lidech, kteří už nemoc prodělali. Očkování musí být vždy konzultováno s praktickým lékařem.

Prioritou je situaci řešit hned na začátku další vlny epidemie

Podle Drbala by mělo být prioritou především to, jak před covidem ochránit těžce nemocné. U těchto lidí je jediným faktorem, který ovlivní úmrtí, kvalita lékařské péče, včetně té preventivní – tedy indikované vakcíny: „ Dokazují to i počty zemřelých, které se liší země od země, kraj od kraje, někdy i nemocnice od nemocnice. Většina zdravých lidí očkování bez problému zvládne.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lockdown

Celý svět včetně Česka, nařizuje různá plošná opatření, od ochrany dýchacích cest po lockdowny. Virus se podle Drbala i přesto bude vracet v sezonních cyklech, ovšem stále méně. Očkování podle expertů do jisté míry pomohlo, ale přirozená reinfekce naši imunitu trvale posílí. Drbal je ovšem přesvědčen, že opatření je nutné nasadit hned na začátku vlny a ne jako teď, kdy se vláda stále na ničem nedohodla.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články