Připlatíme si téměř za vše. Inflace raketově roste. Česko má jednu z nejvyšších v EU

Evropský statistický úřad zveřejnil současnou míru inflace. Zpráva ukázala, že Česko je v rámci EU zemí, která dosáhla třetí nejvyšší inflace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Evropská unie aktuálně zažívá zatím nejvyšší průměrnou inflaci, a to 6,2 procenta. Jak píše TN, růst cen je teď jedním z největších problémů, který obyvatele Evropy trápí. Inflace už dosáhla rekordních hodnot. Eurozóna si oproti celé Unii vede o tři desetiny procenta lépe.

Investujte, říká ekonom

Česká republika evropský průměr vysoce převyšuje, její inflace je třetí nejvyšší. Na prvních dvou místech tohoto žebříčku je Litva se 14 procenty a Estonsko s 11,6 procenta. Naopak nejnižší inflace dosáhla Francie a Malta, a to s 4,2 procenta. Dále pak Portugalsko, Finsko a Švédsko. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je Česko dotčeno více, protože se tu sčítá mnoho vlivů. Mimo jiné ceny energií, rychlý růst výdělku, a to v době před pandemií i v ní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Inflace

Velmi překvapivé je srovnání s loňským rokem, kdy byla evropská inflace na úrovni 1,3 procenta. Domácí ukazatel cen za rok značně poskočil také v Česku. Loni v únoru byla míra inflace 2,1 procenta. Kovanda řekl, že růst inflace zdaleka nekončí. Na konci roku by mohla dosáhnout až 15 procent. Čechům by se tak jejich úspory znehodnotily o více než desetinu. Neměli by je proto nechávat na běžných účtech, ale měli by investovat.

Hluboko do kapsy ještě několik měsíců

Pokud by vás zajímala aktuální míra inflace, podle webu Skutečnost ji najdete na stránkách České národní banky nebo Českého statistického úřadu. Inflace v listopadu 2021 dosáhla 6 %. Ekonomové ale odhadovali, že svého vrcholu dosáhne teprve v prvních měsících roku 2022, což se splnilo. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům pak vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Úspory

Navíc to nevypadá, že by se mohla inflace zastavit, Událostem247 to potvrdil ekonom Dominik Stroukal. „Makroekonomické prognózy jsou, existují nějaké modely. Pokud se tedy bude vše vyvíjet jako teď, tak to vypadá, že bychom měli ještě několik měsíců v letošním roce tu inflaci rostoucí, pak by měla zpomalovat. Zamená to, že letos bude pořád ještě vysoká, a dost pravděpodobně ČNB protáhne svou prognózu, takže nedosáhneme za rok a půl toho, že nebudeme na dvou procentech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články