Spojené státy dodají Ukrajině další zbraně. Pomoci chtějí i další státy

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan oznámil, že USA jsou připraveny dodat Ukrajině zbraně potřebné k obraně proti Rusku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Server Aljazeera informuje, že Spojené státy pomohou Ukrajině při jejím hledání další vojenské pomoci ze Západu. Podle amerického poradce pro národní bezpečnost Jaka Sullivana pošle administrativa Joe Bidena na Ukrajinu více zbraní. Cílem prý je zabránit Rusku v zabírání dalšího území. Popudem pro USA jsou také ruské útoky na civilisty, které Washington označuje za válečné zločiny. „Dodáme Ukrajině zbraně, které potřebuje, aby porazila Rusy, abychom ji zabránili v zabírání dalších měst a obcí, kde páchají zločiny,“ prohlásil Sullivan v ABC News v pořadu This Week.

Slovensko jako klíčový pomocník

I další státy se snaží Ukrajině pomoci prostřednictvím dodávek vojenského vybavení. Jak informuje ČTK, Slovensko jedná s Kyjevem o dodání samohybných houfnic Zuzana. Bratislava minulý týden Ukrajině darovala také systém protivzdušné obrany S-300, který se používá ke zneškodnění vojenských letounů a střel. V případě houfnic by ale mělo jít o prodej. V diskusním pořadu slovenské televize to oznámil ministr obrany Jaroslav Naď. Podle něj se má ještě vyjasnit, jestli se bude jednat o houfnice verze Zuzana 2000, nebo Zuzana 2.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Systém S-300

„A mluvíme také o možnosti, že by poškozená ukrajinská bojová vozidla a tanky T-72 nebo T-55 přijely na naše území a v našich vojenských opravárenských podnicích bychom je opravovali a vraceli zpět na Ukrajinu,“ cituje ČTK slovenského ministra. Jak informuje server CNN Prima NEWS, Slovensko tak může díky opravám poškozené vojenské techniky sehrát důležitou roli, což potvrdil serveru bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Podle něj navíc evropské státy výrazně pokročily v intenzitě pomoci pro Ukrajinu, když začali i s dodávkami těžkých zbraní.

Zelenskyj chce větší pomoc

Počet států připravených pomoci Kyjevu se navíc zvyšuje. „Přidávají se i další členové NATO v čele s velkou Británií, Britové tam začnou dodávat kolová i pásová armádní vozidla,“ řekl dále analytik pro CNN Prima NEWS. Britský premiér Johnson měl podle Visingra také potvrdit, že součástí dodávek budou mimo jiné i samohybné houfnice.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina se mezitím připravuje na intenzivní boje na východě země. Jak informuje ČTK, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přepokládá, že tam ruská armáda začne rozsáhlejší operaci. I proto Zelenskyj ve svém videu znovu vyzval Západ k poskytnutí větší pomoci. Ukrajinská hlava státu zároveň přislíbila aktivnější působení na mezinárodní scéně právě s cílem získat pro svou zemi dodávky zbraní a dosáhnout přijetí ještě tvrdších protiruských sankcí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články