Exministr financí vážně zvažuje kandidaturu na prezidenta. Vyjádřil se i k působení Miloše Zemana ve funkci hlavy státu

Bývalý ministr financí má ambice usednout na Pražském hradě. Chce být civilním kandidátem, který bude vzorem a nebude expandovat jako prezident Miloš Zeman.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Již delší dobu se spekuluje o zájmu bývalého ministra financí Miroslava Kalouska usednout na Hrad. Nyní potvrdil, že to skutečně tak je a definitivně se rozhodne do konce zimy. Informaci přinesl deník Echo24. Prohlásil, že o kandidatuře uvažuje z důvodu, že Česká republika si zaslouží jiné pojetí funkce prezidenta. Chtěl by přispět k obnovení demokracie a být mnohem civilnější. Miloše Zemana zkritizoval za protahování jmenování nové vlády.

Kalousek chce být civilním kandidátem

V současné době považuje Zemana za člověka, který se snaží expandovat. Podle něj nemá smysl hledat spasitele, ale úředníka, který bude poctivě sloužit. Nechce být stranickým kandidátem, ale civilním. Bude tedy muset od občanů získat 50 000 podpisů. „Prezident by neměl být národní ikona, ale dělník Ústavy, první úředník v zemi,“ řekl v rozhovoru pro Právo. Druhého Václava Havla už prý nemá smysl hledat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sbírání podpisů

Podle jeho slov by kandidát na prezidenta měl mí dobré politické zkušenosti, znalost institucí a jejich vzájemných vazeb, pojistek a brzd. Mám chuť se do toho pustit,“ prohlásil Kalousek. Obává se názorů politologů, kteří mají špatné zkušenosti s tím, že prezidentské volby následují brzo po Sněmovních. Bývají pak chápány jako jejich pokračování a řeší se stejná témata. Podle Kalouska by se však v kampani mělo mluvit o tom, jak si kandidát představuje funkci prezidenta.

Zeman zneužívá Ústavu

V rozhovoru také uvedl, že nechce kandidovat za současnou pětikoalici. Chce kandidovat za občany, voliče, kteří o prezidentovi rozhodnou. Jako svoji přednost bere velké politické zkušenosti. Jako prezident chce jít příkladem a dohlížet, aby se instituce držely ústavních povinností. Zeman prý Ústavu používá ke své moci a k manévrovacím schopnostem.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Miloš Zeman

V rozhovoru se do současného prezidenta opřel také za nesmyslné protahování jmenování vlády. Zeman prý pořád chce víc, než mu náleží dle Ústavy. Pozvání všech ministerských kandidátů považuje za komedii a hru na zdržování. Česko je podle něj v situaci, kdy každý den je zásadní, hlavně kvůli zdravotnímu systému a rozpočtu. Zeman si prý asi neuvědomuje, že je nouzový stav, nebo za jeho zdržováním stojí něco úplně jiného.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články