Kalousek zřejmě znovu u moci. Ministr Válek ho chce v radě VZP. Co na to expremiér?

Ministr Válek bývalého šéfa stejné partaje Miroslava Kalouska považuje za vynikajícího ekonoma. Měl by zastávat post místopředsedy správní rady VZP.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nominovat bývalého ministra financí a předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Potvrdil to Respektu. Měl by se stát místopředsedou rady. V radě by podle Válka měl být také místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Požádá kamarád, neváháš…

Správní rada VZP se pravidelně obměňuje po parlamentních volbách podle složení Sněmovny. Má 30 členů. Z toho 20 volí sněmovna, o deseti pak rozhoduje vláda. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) by měl o nominacích rozhodnout už v lednu. Když vás bývalý kolega a přítel požádá o pomoc, tak se těžko říká ne. To v zásadě nemáte na vybranou. Co jsem měl dělat,“ pro iDnes se takto Kalousek vyjádřil k nominaci do správní rady.

iZdroj fotografie: Lukáš Vráňa / Creative Commons / CC BY-SA
Miroslav Kalousek

Ve správní radě by podle ministra Válka měli být ekonomové a lidé, kteří rozumí financování. „Ukecal jsem ho. Za mě je výborný kandidát na člena správní rady VZP. Osobně si jej velmi vážím,“ dodal Válek. Kalousek by se tak vrátil do veřejného života po necelém roce. Exministr totiž po více než dvou dekádách opustil v lednu tohoto roku formálně politiku. Složil funkci poslance, tím také funkci předsedy poslaneckého klubu TOP 09. Nahradil ho právě Válek.

Ostrá slova

Jednašedesátiletý Kalousek je jedním z nejvýraznějších politiků poslední doby. Ani jemu se nevyhýbaly kontroverzní názory i vtipné situace. „K onomu vzájemnému napadání, které beru sportovně, pane kolego, jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat,“ v roce 2009 prohlásil Kalousek. Jeho ostrá slova mířila na adresu tehdejšího poslance ČSSD Davida Ratha.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Miroslav Kalousek

Prostředníček i facky

Kalousek v uplynulých letech nezaujal pouze svými výroky, ale někdy i svými činy. V roce 2009 například ve Sněmovně ukázal prostředníček. Údajně to mělo znamenat ,,jsi jednička“. Dokonce mladíkovi na ulici, který si s ním chtěl vyříkat názory, vlepil facku. Za to musel zaplatit pokutu tisíc korun. Na začátku července 2020 se Kalousek ve Sněmovně přetahoval o ceduli All Lives Matter (Na všech životech záleží), kterou přinesl poslanec Lubomír Volný.

VZP je nejstarší a největší českou pojišťovnou. Vede také registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění a je správcem zvláštního účtu veřejného zdravotního pojištění. Správní rada může například jmenovat či odvolávat ředitele, navrhuje zdravotně pojistný plán, rozhoduje o schválení organizačního řádu pojišťovny, účetních závěrek a výročních zpráv.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články