Kaplan v Domažlické nemocnici vidí denně umírat pacienty s covidem. Část lidí i přesto zůstane přesvědčená, že covid nezabíjí, říká

Nemocnice v Domažlicích má svého kaplana. Je jím polský farář z Kolovče Wojciech Pelowski. Říká, že někteří lidé na covid stejně nevěří.

i Zdroj fotografie: Nemocnice Plzeňského kraje
                   

Nemocnice v Domažlicích je další v Česku, která má svého kaplana. Od podzimu je jím polský farář z Kolovče Wojciech Pelowski. Pro MF DNES popsal, jak situaci vnímá on. Kaplan přišel do nemocnice pomáhat poprvé loni poté, co ho o to poprosili dobrovolníci. Nastoupil jako sanitář na lůžkových odděleních. Chtěl pacienty podpořit v době, kdy jsou návštěvy zakázané. Často si s nimi povídal a poskytoval jim nejen duchovní útěchu. Polský farář už v Česku působí 12 let.

Podporu potřebují nejen pacienti, ale i zdravotníci

Wojciech Pelowski o sobě říká, že v nemocnici působí také trochu jako psycholog: „Lidé potřebují rozhovor, podání ruky, dobré slovo, úsměv. S člověkem, který v nemocnici leží několik týdnů, se zastavím na pár slov u lůžka nebo na chodbě u vozíku. I rodiny mě o pár slov s jejich příbuznými prosí. Jsem totiž z nemedicínského personálu jedinou osobou, která může do nemocnice vejít.“ Lékaři ani sestry navíc nemají kvůli vysokému pracovnímu vytížení na povídání s pacienty čas.

iZdroj fotografie: Nemocnice Plzeňského kraje
Kaplan Wojciech Pelowski

Díky kaplanově péči se pacienti v nemocnici lépe uzdravují a jsou v lepším psychickém stavu. Jeho pomoc ale potřebují i lékaři a zdravotní sestry, kteří jsou vyčerpaní. Práce kaplana tedy znamená také povídat si a věnovat se tomu, kdo to zrovna potřebuje. „Chodím do nemocnice s nejistotou, kdo právě bude potřebovat pomoc, s kým se tam setkám, zkrátka kdo mě bude při mých toulkách po nemocnici potřebovat,“ doplnil.

Slivovice jako „všelék“ nestačí

Kaplan má vzkaz také pro ty, kteří neveří tomu, že je situace v nemocnicích opravdu vážná: „Oblékl bych je do ochranných skafandrů a na den bych je vzal na covidové oddělení, aby se podívali, jak pacienti vypadají. Část lidí ale stejně zůstane přesvědčená, že covid nezabíjí. To je případ člověka, který v této nemocnici stonal od jara. Po Velikonocích byl dva měsíce v bezvědomí, v jednu chvíli byl opravdu jednou nohou na onom světě a rodina stále na covid nevěří.“

iZdroj fotografie: Nemocnice Plzeňského kraje
Kaplan Wojciech Pelowski

Dokonce i senioři, kteří mají opravdu chatrné zdraví, doufají, že covid překonají. Pokud ne, tak odpovídají že odejdou k Pánu Bohu. Pelowski je smutný, že lidé v očkování nevěří. Prý mu říkají: „V životě jsem se očkovat nenechal, proč bych teď začínal? Spousta lidí říká, že stačí slivovice, která každý bacil zabije,“ dodává kaplan. Jinak si ale pochvaluje, že většina z nich je vůči němu velmi otevřená a v Česku se cítí velmi dobře.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články