Kašpar, Melichar, Pí-sí-ár. Nová očkovací kampaň chce pobavit, nechce strašit lidi

Kampaň využívající jazykových spojení souvisejících se zimním obdobím a Vánocemi odlehčenou formou apeluje na neočkované, aby nebrali covid-19 na lehkou váhu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nová vizuální anticovidová kampaň má vtipnou formou přesvědčit Pražany, aby se šli očkovat. Podle primátora Zdeňka Hřiba má metropole 311 tisíc obyvatel starších 16 let, kteří neprodělali covid-19 ani si nenechali aplikovat vakcínu. Očkovací kapacity mají být dostatečné. „Tito lidé, je to asi 28 procent Pražanů, mají nyní desetkrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace a jedenáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí při nákaze,” citují primátora Novinky. Celkové náklady na kampaň nemají přesáhnout 300 tisíc korun.

Kapacita očkovacích míst je dostatečná

V Praze je aktuálně 39 očkovacích míst a jejich celková denní kapacita je 17 506 očkovaných. Toto číslo nezahrnuje očkování u praktických lékařů a mobilními očkovacími týmy, kterých v metropoli funguje 12. Za poslední dny je denně v Praze podáno mezi 8 000 a 10 000 dávek vakcíny, takže kapacita očkovacích míst je nyní dostatečná, uvádí radnice na svém webu. Podle Hřiba by tak bylo možné všechny neočkované Pražany naočkovat za 18 dní.

„V Praze je asi 300 tisíc neočkovaných nad 18 let, kteří neprodělali covid. Asi třetina Pražanů tak má 10krát vyšší pravděpodobnost hospitalizace a 11krát vyšší pravděpodobnost úmrtí při nákaze. Rád bych proto opětovně vyzval Pražany k registraci k očkování, aby nemuseli čekat ve frontách a co nejvíce zmenšili riziko nákazy,“ řekl Hřib. Zároveň řekl, že věří v to, že k vyšší proočkovanosti přispěje právě odstartovaná nová kampaň. Vizuály se objeví na městských vývěskách a spoty v rádiích.

Vánoce. Silvestr. Nový lock

Nová očkovací kampaň vychází z jazykových přesmyček a nemá podle radnice za cíl lidi strašit, ale promlouvá k nim hravou a odlehčenou formou. Vychází z názvů a jazykových spojení, která zapadají do kontextu Vánoc a zimního období a nenásilně apeluje na neočkované a jejich zodpovědnost tak, aby nebrali covid-19 na lehkou váhu a neohrozili své blízké. Používá slogany jako například: „Vánoce. Silvestr. Nový lock“ nebo „Pohoda. Klid. A vir“, „Kašpar, Melichar, Pí-sí-ár“ či „Sáňkovačka. Koulovačka. Testovačka“.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem-19

Testovací kapacity jsou v hlavním městě dostatečné. Funguje 134 odběrových míst, která jsou schopná provést až 51 tisíc testů denně. Tento týden podle Novinek testy v Praze odhalily na 11 tisíc případů covidu-19, což je asi o 40 procent víc než v týdnu předchozím. Volná kapacita v nemocnicích je aktuálně 13 procent standardních lůžek s kyslíkem. Lůžka na infekčních odděleních s možností umělé plicní ventilace jsou zaplněná. Na jiných odděleních je volných pouze 9 procent lůžek s umělou plicní ventilací.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Václav Kadlec
Autor článku

Václav Kadlec

Zobrazit další články