Kdyby byla vakcína dobrá věc, proč by mi stát nabízel peníze? Slováci jsou proti vakcíně skeptičtí

Poté, co slovenská vláda ohlásila schválení finančního příspěvku za vakcinaci pro starší lidi, počet seniorů, kteří se nechali proti koronaviru očkovat, klesá.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každému seniorovi, který se nechá očkovat proti covidu-19, poskytne Slovensko 200 eur, tedy asi 5 100 korun. Pokud už jsou očkovaní posilující dávkou, dostanou odměnu 300 eur, což je zhruba 7 650 korun.  Návrh schválil tamní parlament a čeká ještě na podpis prezidentky Zuzany Čaputové. Kdyby vakcína byla dobrá věc, proč by mi stát nabízel 200 eur za očkování? Je to spíš důkaz, že něco není v pořádku,“ reaguje na pobídku státu jedenasedmdesátiletý Karol Budoš z příhraniční obce Čierne při Čadci.

Neslyším, že je očkování dobrá věc

Nárok na příspěvek má v pětimilionové zemi na východ od Česka zhruba 1,29 milionu seniorů. Slovensko patří v Evropské unii k zemím s nejnižším podílem proočkovaného obyvatelstva. A právě starší lidé patří k nejrizikovější skupině ohrožené covidem-19. Od začátku epidemie mu podlehlo přes 15 tisíc Slováků. A staší lidé jsou nejčastějšími pacienty nemocnic i při současné koronavirové vlně. Ale reakce na pobídku, že za očkování dostanou finanční odměnu, je spíše negativní, píše tamní DenníkN.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcinační centrum na Slovensku

Potvrzují to i slova vyhlášeného regionálního krajináře, který maluje scenérie na slovenské straně Beskyd Budoše. Důvěra ve vakcínu, která zabrání šíření nákazy, na Kysucích, v podstatě neexistuje. „Včera jsem na procházce mluvil tak s asi deseti sousedy od nás z Čierne. A jeden vedle druhého byl proti očkování, já tady v obci vůbec od nikoho neslyším, že by byla vakcína dobrá věc,“ cituje malíře CNN Prima News. Přestože nemá internet a není na sociálních sítích, i k němu se donesly dezinformace o koronaviru.

Kdyby nám to lékař vysvětlil, možná bych se očkoval

Teorie o tom, že vakcíny obsahují čipy, je v obci populární. Hlásá ji lídr slovenských extremistů Marian Kotleba, jehož strana v Čierne získala ve volbách 15 procent hlasů. „Říká se, že je to také o manipulaci s lidmi, že do nás něco dají, aby nás mohli lépe ovládat. Že je to zdraví nebezpečná věc, že se po vakcíně i umírá, prostě to není nic dobrého,“ vypráví Budoš, co slýchává od sousedů. „Kdyby tady měl přednášku nějaký lékař a snažil se mi vysvětlit, že očkování je super věc, tak bych nad vakcínou možná i přemýšlel,“ dodává senior.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína proti covid-19

Podle analytika společnosti Mindworx, Mateje Šuchy, finanční příspěvek zájem o očkování naopak přibrzdí. „Je to špatné řešení. Motivace lidí je obecně velmi křehká záležitost, a kdykoliv se do toho vnese i finanční pobídka, je to velké riziko. A může tak být zničena i původní motivace,“ řekl DenníkuN. Přesvědčit zaryté odmítače nelze ani penězi. Poté, co vláda ohlásila schválení příspěvku, počet seniorů, kteří přišli pro první dávku vakcíny, klesl. Kysucká nemocnice v Čadci hlásí stav nouze. Na covidových odděleních leží 99 pacientů, v regionu nákaze podlehlo 330 občanů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články