Při zhoršení epidemie přitvrdíme ještě víc. Ministr Havlíček se vyjádřil k možnosti plošného lockdownu

Epidemie covidu-19 se v Česku rychle rozjela. Denní přírůstky dosáhly 20 tisíc nových případů. V zemi se objevil první případ nakažlivější jihoafrické varianty omikron.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Epidemie koronaviru v Česku razantně postupuje. Přibývá nakažených i těch, co potřebují nemocniční péči. Dosluhující vládní kabinet zpřísnil opatření proti šíření covidu-19, plošný lockdown zatím není v plánu. Pokud se epidemie bude nadále zhoršovat, vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka může ještě víc omezit hromadné akce.

Česko je v jiné situaci, než na jaře

„Snažíme se lockdownu vyhnout. Vir se nedá zastavit, lze jen chránit obyvatelstvo prostřednictvím očkování a snížit počet lidí, co končí v nemocnicích. Máme teď u nás nesmírně agresivní vir z jižní Afriky, přesto jsme neudělali nejtvrdší opatření jako na jaře, protože jsme v jiné situaci hlavně díky očkování,“ řekl Havlíček v CNN Prima News. První případ nové varianty koronaviru omikron se objevil v Liberci.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

Podle kandidáta na ministra vnitra v nové vládě Víta Rakušana by vláda nemusela přitvrzovat. „Abychom tu salámovou metodu nemuseli zpřísňovat, stačí stávající opatření dodržovat a kontrolovat jejich dodržování,“  prohlásil. Dodal, že ve stávající koronavirové situaci by se mělo obnovit plošné testování, zlepšit trasování a včas rozdělit nakažené podle volných kapacit v nemocnicích.

Povinné očkování posílí pnutí ve společnosti

Zavedení povinného očkování pro vybrané profese ve zdravotnictví, sociálních službách a záchranných složkách od padesáti let avizoval premiér v demisi Andrej Babiš. Návrh Havlíček podporuje, ale rozhodnout musí ministerstvo zdravotnictví. Podle Rakušana je důležité vyřešit, jak se bude povinné očkování vymáhat. Upozornil také, že by to mohlo zásadně posílit tenze ve společnosti. V Česku má vakcínu asi 60 procent populace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování proti covidu

Povinné vakcinaci některých skupin se podle dosluhujícího předsedy vlády Česko nevyhne. Platit by mělo od 1. února 2022. Havlíček řekl, že probíhají diskuze, zda má být pro lidi starší  50 let, nebo 60 let. V posledních týdnech se epidemie covidu-19 razantně rozjela. Denní přírůstky dosáhly 20 tisíc nových případů. V nemocnicích leží přes 6000 lidí. V zemi se objevil první případ nakažlivější varianty omikron.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články