Exprezident Klaus: Válka na Ukrajině není česká válka. Černochovou a Rakušana označil za soudruhy

Exprezident Václav Klaus zkritizoval ministra vnitra Víta Rakušana a šéfku obrany Janu Černochovou za to, že stylizují válku na Ukrajině jako český problém.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Maďarsku byl nedávno opětovně zvolen premiérem Viktor Orbán a mnoho západních politiků tato zpráva nepotěšila. Jak informuje server CNN Prima NEWS, obhájení Orbánovy funkce naopak potěšilo bývalého prezidenta Václava Klause. „Orbána považuji za jediného přítele mezi současnými klíčovými evropskými politiky,“ prohlásil v pořadu K věci. Bývalá hlava státu má podle svých slov s maďarským premiérem stejné názory. „Je to jediný autentický politik současné Evropy. Snaží se skutečně reprezentovat svůj národ,“ uvedl Klaus na Orbánovu adresu.

Podle Klause nemá s Ruskem vyjednávat Ukrajina

Mínění exprezidenta nezměnily ani výroky maďarského premiéra ohledně války na Ukrajině. „Nechápu, koho může popuzovat formulace, že to není maďarská válka, stejně jako to není česká válka. I když někteří soudruzi u nás, v čele s panem Rakušanem či s paní ministryní obrany, se tak stylizují,“ uvedl Klaus. Podle něj by mělo být cílem rusko-ukrajinského konfliktu hlavně příměří, aby nenastal ten nejhorší konec. Proto by mělo dojít, co nejdříve k jednání.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle Klause ale nemá být účastníkem jednání Ukrajina. „Válka je samozřejmě na Ukrajině a Ukrajina je její největší obětí, ale ta válka je samozřejmě mezi Ruskem a Západem,“ prohlásil Klaus. Jiný názor má bývalá hlava státu také v otázce sankcí, se kterými nesouhlasí. Upozorňuje především na fakt, že nepoškozují jen ruskou ekonomiku. „Současně poškozují ekonomiky na druhé straně sankcí. Jestli ty sankce povedou k okamžitému zastavení války, to si nejsem jist,“ vyjádřil svou domněnku Klaus.

Rusko čelí dalším sankcím

Jak informuje ČTK, Evropská unie v pátek přijala už pátý balík sankcí proti Rusku v souvislost s invazí na Ukrajinu. Součástí trestu je i zákaz dovozu ruského uhlí, k čemuž má dojít od srpna. Pro Moskvu představuje vývoz této suroviny příjem čtyři miliardy eur (zhruba 98 miliard korun) ročně. Součástí evropských sankcí je také zmrazení styků se čtyřmi ruskými bankami a zákaz dovozu ruského dřeva, cementu, vodky nebo kaviáru.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sankce

Evropská unie také rozšířila sankční seznam jmen. Přibylo na něj 217 ruských činitelů a oligarchů a 18 subjektů. Jsou mezi nimi také dvě dcery ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardář Oleg Děripasko, vlastnící Strabag nebo šéf ruské banky Sberbank German Gref. Unijní sedmadvacítka se naopak stále neshodla na zákazu dovozu ruského plynu nebo ropy. Odstřižení od energií z Ruska se brání hlavně Německo, Rakousko a Maďarsko.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články