Kolem Země v příštích dnech proletí dvojice asteroidů. Jeden může ohrozit lidstvo

Srážka s větším asteroidem může být pro život na planetě Zemi fatální. Náraz velkého meteoritu, podle současných poznatků, stál za koncem doby dinosaurů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Odborníci na vesmír stále častěji upírají zraky k obloze a snaží se detekovat objekty, které by mohly protnout oběžnou dráhu Země. Pokud by totiž planetu zasáhl dostatečně velký meteorit, mohl by způsobit velké škody, případně až vyhubit většinu života. To samé se stalo před zhruba 66 miliony let, kdy do oblasti dnešního Mexika dopadl meteorit. Ten podle všech vědeckých poznatků byl hlavním důvodem vyhynutí většiny dinosaurů.

Rizikem je 150 metrů velký asteroid

Podle TV Nova vědci v současné době vědí hned o dvou vesmírných útvarech, které v nejbližších dnech proletí kolem Země. Zároveň ale ujišťují, že jejich dráha se s planetou neprotne, proto lidé nemusí propadat panice. Například americká NASA se snaží vesmírní tělesa, u kterých podobné nebezpečí hrozí, mapovat. Za nebezpečné považuje ty, které jsou větší než 150 metrů.

iZdroj fotografie: Pixabay
Meteorit

Již od roku 2014 vědci o jednom z asteroidů ví a dali mu jméno 2014 YE15. Nejblíže Zemi by měl být 6. ledna, a to ve vzdálenosti 7,4 milionu kilometrů. Jen pro představu, například měsíc je od naší planety vzdálený 384 403 kilometrů. Tento asteroid má podle CNN Prima News průměr 12 metrů, neměl by tudíž být nebezpečný.

Ve středu bude jeden velmi blízko

Ovšem existuje prý další objekt, který je velký 149 metrů. Tedy těsně u hranice, kterou NASA označuje za rizikovou. Tento asteroid by měl Zemi minout ve středu 29. prosince. Vzdálenost od planety by měla činit jen 3,54 milionu kilometrů. I to tedy znamená, že se ho lidstvo nemusí obávat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Země

V současné době vědci mohou na možný dopad jen upozornit, zatím nemají techniku, jak podobné objekty zničit nebo je odklonit. To se ale může změnit. V listopadu NASA podle iROZHLAS začala misi s názvem DART. Míří k malému měsíci Dimorphos o průměru 160 metrů u planetky Didymos. Vědci do něj chtějí narazit a zkusit tak vychýlit jeho dráhu a tím i dráhu planetky. Existují i jiné úvahy, například využití jaderných výbuchů či laserů. Jde ale zatím pouze o úvahy.

V roce 2013 explodoval nad ruským Čeljabinskem 20 metrů široký asteroid. Ten uvolnil stejnou energii jako asi 26 až 33 výbuchů atomových bomb. V důsledku toho bylo poškozeno několik budov a zranilo se asi 1500 lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články