Prezidentští kandidáti: Komik, generál, exprezident, rektorka. Kdo má největší šanci podívat se na Hrad?

Nového prezidenta bude Česko volit už příští rok. Přibývá jmen, která kandidaturu zvažují. Ti, kteří potvrdili, že se do boje o Hrad pustí, by se dali spočítat na prstech jedné ruky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Adeptů, kteří by mohli v křesle prezidenta vystřídat Miloše Zemana, v mediálním prostoru přibývá. Volba hlavy státu se totiž blíží. Uskutečnit se má na jaře 2023. Zeman už kandidovat nemůže. Některá jména se skloňují čím dál častěji. Podle podzimního průzkumu agentury Median měli největší teoretickou šanci postoupit do druhého kola expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Ke kandidatuře na prezidentský post kandidáti budou potřebovat podpisy 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů.

Babišův nový obytný vůz

Nejžhavějším kandidátem na post hlavy státu je i podle sázkařů bývalý premiér Babiš. Dosud ale potvrdil jen to, že jeho hnutí ANO prezidentského kandidáta vygeneruje. Zda jím bude on sám, se rozhodne v září. „Plno lidí by si přálo, abych kandidoval, ale rozhodující pro mě bude názor mé rodiny,” cituje Babiše CNN Prima News. Tomu, že kandidovat bude, nahrává i fakt, že si koupil obytný vůz, s nímž hodlá objíždět republiku a mluvit s lidmi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Andrej Babiš

Hodně skloňovaným adeptem je i generál Pavel.  „Už jsem řekl, že se na kandidaturu připravuji. A být připraven znamená též představit se včas lidem,“ prohlásil. Na Hradě by mohl být také exministr financí Miroslav Kalousek, který se prý rozhodne do konce zimy. „Měli bychom uvažovat o jiném pojetí výkonu funkce prezidenta, než na které jsme zvyklí. Žádný spasitel nepřijde,“ uvedl na začátku prosince.

Miliardář a hudebník

Mezi zájemci o prezidentské křeslo, o kterých se spekuluje, je i miliardář Karel Janeček. Podle E15 známý odpůrce koronavirového očkování v lednu „něco oznámí“ a na kampani, která ho má dostat na Hrad, intenzivně pracuje. Opakovaně v posledních letech o kandidatuře mluvil i hudebník Michael Kocáb. „Rozhodnu se podle situace a také podle toho, kdo bude kandidovat,“ řekl Aktuálně s tím, že jasno by chtěl mít během několika měsíců.

iZdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
Karel Janeček

Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová iRozhlasu v květnu řekla: „Samozřejmě o tom přemýšlím, je to velmi vážná věc, své rozhodnutí učiním ve správný čas.“  Do boje o Hrad se zřejmě zapojí i tři bývalí neúspěšní prezidentští kandidáti: senátoři Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer. „Nevylučuju kandidaturu na 100 procent, ale na druhou stranu to z mého pohledu není tak pravděpodobné,“ řekl Drahoš.

Exprezident i komik

Fischer v prezidentské volbě v roce 2018 skončil třetí a ještě tentýž rok po senátních volbách oznámil, že své štěstí o pět let později zkusí znovu. „Mám velké šance, volby můžu vyhrát. Čekám, až bude vhodná příležitost, pak vše rozjedu. Pořádná kampaň ale začíná až zhruba čtyři měsíce před volbami,“ řekl v květnu CNN Prima News Hilšer. Do hry o Hrad by se mohl vrátit i bývalý prezident Václav Klaus, který by znovu kandidoval, pokud by se mu žádný z jiných kandidátů nepozdával.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Václav Klaus

Mluví se také o senátorce Miroslavě Němcové, která by mohla být společným kandidátem, kterého vygeneruje vládní pětikoalice. Spekuluje se také o předsedovi odborů Josefu Středulovi, expremiérovi Jiřím Paroubkovi, šéfovi senátu Miloši Vystrčilovi nebo bývalé europoslankyni Janě Bobošíkové. Kandidaturu už potvrdila advokátka Klára Long Slámová, podnikatel Jaromír Soukup nebo stand-up komik Miloš Knor.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články