Úředníci pražského magistrátu chtějí město zbavit dalšího dopravního prostředku, který je s ním dlouhá léta spjat

Metropole Česka navazuje na kampaň Kůň není stroj. Zvířata prý ve městě trpí, vadí jim smog, výkyvy počasí i tvrdé povrchy. Cech fiakristů s tím ale nesouhlasí.

i Zdroj fotografie: VítVít / Creative Commons/ CC BY-SA
                   

Koňské povozy ve městě jsou problém a zvířata trpí. To je důvodem proč se metropole Česka rozhodla zrušit jednu ze svých turistických atrakcí. Od ledna 2023 místa, která využívají kočí pro odstavování turistických fiakrů, budou minulostí. Koňské povozy zmizí z centra Prahy stejně jako vozítka Segway. Podle Cechu fiakristů je to chyba, protože povozy odnepaměti patřily ke koloritu města.

Město fiakrům neposkytne místa

Pražští radní schválili změnu tržního řádu, který určuje, kde a co je možné ve městě prodávat. Od ledna 2023 se tak ruší místa pro fiakry. Podle pirátského radního Adama Zábranského nejde o zákaz povozů, ale o konec podpory od města prostřednictvím poskytnutí míst pro odstavení kočárů ve Stromovce a na Staroměstském náměstí. Krok radnice navazuje podle Zábranského na kampaň Kůň není stroj, kterou organizuje spolek Hlas zvířat, píše Echo24.

Zapřaženým koním v městském provozu prý vadí smog, vysoké i nízké teploty a tvrdé povrchy. Dodal, že podobná opatření už mají světové metropole jako Paříž, Londýn, Řím, Barcelona nebo Montreal. Změna tržního řádu nově zavádí například rozdělení trhů na farmářské, potravinové, květinové, umělecko-řemeslné, specializované, smíšené, bleší, vánoční, velikonoční a dušičkové. Radnice tvrdí, že každý prodejní jarmark bude mít jasně definovaný sortiment.

Patří ke koloritu Prahy

Praha o zrušení koňských povozů v centru uvažuje už dlouho. „Koně byli stvořeni jako pomocníci při práci pro člověka, ať už orali na poli, nebo vozili člověka v kočáře. V hlavním městě Praze jezdily koňské povozy od nepaměti, byly součástí a koloritem města,“ napsal podle Aktuálně loni v otevřeném dopise primátorovi a dalším starostům předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Koňský povoz

Podle šéfa Cechu fiakristů rozhodně nejde o týrání koní, ve vedrech jsou zvířata napájena z hydrantu a k pohybu po silnicích mají speciální ortopedické podkovy. Koňské povozy nejsou první turistickou atrakcí, která z centra metropole zmizí. Praha už dříve zakázala v centru i vozítka Segway, takzvaná pivní kola nebo vystupování v obřích kostýmech například pand. Uvažuje také o konci sdílených elektrických koloběžek, na ty si stěžují centrální městské části a místní obyvatelé.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články