Konec nouzového stavu podle Fialy experti podporují. Odborníci ale nesouhlasí, obávají se omikronu

Nouzový stav je potřeba prodloužit, protože pandemický zákon neumožní státu zavádět potřebná opatření, tvrdí odborníci. Omikron se šíří rychleji než předchozí varianty viru.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Experti varují před šířením koronavirové varianty omikron v Česku. Vláda by proto podle nich měla požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který končí 25. prosince. Pětikoaliční kabinet se ale rozhodl stav nouze neprodlužovat a vycházel prý z doporučení odborníků. „My jsme to konzultovali celkem široce s odborníky a samozřejmě jsou různé názory, ale to většinové doporučení bylo: ano lze to zvládnout v této fázi bez nouzového stavu,“ řekl premiér Petr Fiala rádiu Impuls. 

Odborníci bijí na poplach

S podporou se kabinet nesetkal podle iDnesu od některých expertů z jeho Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP). Obavy odborníků vychází z šíření omikronu. Šéf institutu Roman Chlíbek sice přímo neřekl, že by vláda měla prodloužit nouzový stav, na twitteru ale sdílel otevřený dopis rady Učené společnosti, ve kterém experti vyzývají vládu k jeho prodloužení. „Obavy jsou na místě,“ poznamenal k tomu Chlíbek. „Většina odborníků z NIZP by byla pro prodloužení nouzového stavu,“ řekl podle serveru epidemiolog Petr Smejkal rádiu.

Kabinet by měl v opatřeních proti šíření epidemie přitvrdit i podle členky Mezioborové skupiny pro epidemické situace a viroložky Ruth Tachezy. Nouzový stav je podle ní je třeba prodloužit, protože pandemický zákon neumožní státu zavádět potřebná opatření. Omikron se šíří rychleji než předchozí varianty viru. „Nemám pocit, že jsou připraveni a že mají přichystané další kroky. Nevím, jestli úplně chápou vážnost současné situace, která může nastat. Takže nejsem úplně v klidu,“ cituje pohled viroložky na vládní plány iDnes.

Politické rozhodnutí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po středečním jednání vlády řekl, že odborníci nejsou ti, kteří vystupují v médiích, ale jsou to reprezentanti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Považuji za velké selhání, že poslední rok jejich hlas nebyl slyšet,“ řekl ministr iDnesu s tím, že odborníci ze společnosti se nově budou podílet na rozhodnutích kabinetu. Válek dodal, že konkrétní jména představí v lednu. „Je to dnes více než šedesát lidí,“ doplnil.

Podle Fialy vláda opatření, která by měla omezit šíření koronaviru, s odborníky konzultuje, ale rozhodnutí je zejména politické. „My se neschováváme za odborníky, to rozhodnutí, které vláda dělá, je především politické. Musíme přihlížet ke všem aspektům, které boj s covidem má, a ty nejsou jen zdravotní, ale i sociální, ekonomické, psychologické a další. Je odpovědností vlády, aby toto vše zvážila,” cituje premiéra server. Podle něj měl údajně šéf resortu zdravotnictví vyzvat spolupracovníky z ministerstva, aby se do médií nevyjadřovali.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články