Kontroverzní politické hnutí Slušní lidé může dostat stopku do voleb. Dohledový úřad navrhuje pozastavit mu činnost

Kabinet má na stole návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti zhruba čtyřicítky politických uskupení. Může podat návrh ke správnímu soudu, který rozhodne.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zrušení nebo pozastavení činnosti zhruba čtyřiceti politických stran a hnutí má na programu nová vláda. Podnět by musela podat k Nejvyššímu správnímu soudu, což se předcházejícímu kabinetu nepodařilo. Mezi subjekty, kterým dohledový úřad nad hospodařením stran navrhuje pozastavit činnost, je také kontroverzní brněnské uskupení Slušní lidé. To v minulosti ministerstvo vnitra označilo za extrémistické, napsal iDnes.

Nedodalo finanční zprávu

Hnutí proslulo třeba tím, že napochodovalo do divadla Husa na Provázku a přerušilo kontroverzní představení Naše násilí a vaše násilí, za což dostalo podle Seznam Zpráv pokutu 126 tisíc korun. „Hnutí Slušní lidé opakovaně porušilo povinnosti spojené s transparentním hospodařením a nepředložilo úřadu výroční finanční zprávu,“ řekla Luisa Divišová, mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Zveřejnil(a) Slušní lidé dne Úterý 29. května 2018

Podnět k pozastavení činnosti tohoto uskupení podal úřad už v listopadu 2019. Na stůl Nejvyššího správního soudu, který o tom může rozhodnout, se ale návrh na pozastavení činnosti brněnského hnutí nedostal. Podnět dohledového úřadu totiž minulá vláda neprojednala. Byla za tím probíhající volební kampaň do sněmovny a před tím do krajských zastupitelstev a do Senátu. Fungování politických stran se v té době totiž řešit nemůže.

Problém má i List Jaromíra Soukupa

Pokud současná vláda podnět na pozastavení činnosti brněnského hnutí posune k soudu, zřejmě nebude moci kandidovat v podzimních komunálních volbách. „Pokud má politická strana nebo politické hnutí pozastavenou činnost, může činit jen úkony zaměřené na odstranění stavu, který byl důvodem k rozhodnutí soudu o pozastavení jejich činnosti,“ řekl serveru Adam Rözler z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Lidé z hnutí se ale mohou objevit na kandidátkách jiných politických uskupení.

Náš předseda Zdeněk Pernica reaguje 26. 5. 2018 na dotazy novinářů bezprostředně po splnění své občanské povinnosti během Frndičovy úchylárny Vaše násilí a násilí.

Zveřejnil(a) Slušní lidé dne Úterý 5. června 2018

„Zákon ani nezakazuje, aby politická strana či politické hnutí vyjádřilo někomu podporu. Jedná se o politickou deklaraci, nejedná se o úkon politické strany,“ dodal Rözler. Mezi subjekty, kterým by měla být pozastavena činnost nebo mají být podle návrhu dohledového úřadu zrušeny, je například také hnutí Sportovci, List Jaromíra Soukupa nebo hnutí PRO, s nímž chtěl v podzimních volbách kandidovat Mikuláš Minář, někdejší šéf Milionu chvilek pro demokracii..

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články