Covid-19 dokáže pacientům doslova zlikvidovat plíce. Mnohým hrozí dlouhodobé komplikace

I když zvítězíte nad covid-19, komplikace vás mohou provázet dál, i po celý život. Řada lidí trpí očními vadami, převážně pak mají problém s dušností.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V České republice je podle aktuálních dat na umělé plicní ventilaci a přístroji ECMO, který okysličuje krev, napojeno 949 pacientů s covid-19. Před několika dny jich bylo i více než tisíc. Všichni tito lidé měli velmi těžký průběh onemocnění a doslova jim kolabovaly plíce, hrozilo jim i zadušení. Koronavirus tento důležitý orgán může nevratně zdevastovat.

Napojení na přístroje je jediná cesta

Podle primáře Fakultní nemocnice Olomouc Milana Sovy, který mluvil se serverem Extra, může nemoc plíce do týdne zcela proměnit. Rozdíl lze pozorovat například na rentgenových snímcích. Na nemocných plicích nejsou vidět průdušinky a celý orgán vypadá zakaleně. Pacientovi se v tu chvíli nedostává kyslíku a může se udusit. Ventilátor nebo ECMO je pak jediné řešení. Ale i přes to v Česku, podle dat Ministerstva zdravotnictví, denně umře na covid-19 zhruba sto lidí denně.

iZdroj fotografie: Unsplash
Pacient na JIP

Problémem je, že ani člověk, který se nakonec z nemoci dostane a lékaři ho z přístrojů odpojí, nemá vyhráno. „U řady pacientů sledujeme po prodělané infekci změny na plicích. Častěji se jedná o starší lidi, u nichž měla infekce horší průběh. Asi u čtyř procent nemocných, kteří u nás podstoupili podrobné vyšetření kvůli přetrvávajícím postcovidovým problémům, pozorujeme výrazné snížení plicních funkcí,“ varoval Sova.

Po covid-19 se zvyšuje riziko smrti

České noviny navíc před několika dny publikovaly studii, podle které lidé, kteří prodělali těžký průběh covid-19, mají v příštím roce dvojnásobnou šanci, že zemřou, než ti, kteří tuto těžkou formu neměli. Větší riziko je prý u lidí mladších 65 let. Údajně pacienti často umírají dlouho po vyléčení. Je proto možné, že nikdo jejich smrt s koronavirem nespojuje. Z 80 procent prý trpěli projevy nemoci, které pro covid-19 nejsou běžné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vyšetření u lékaře

V předchozí studii výzkumníci zjistili, že lidé po těžkém průběhu covid-19 mají během následujícího půl roku významně vyšší riziko hospitalizace v nemocnici. „Novou studii jsme rozšířili o zkoumání pravděpodobnosti úmrtí v následujících 12 měsících. Nyní, když víme, že existuje značné riziko úmrtí na něco, co je možné považovat za nerozpoznanou komplikaci po covid-19, musíme být ještě ostražitější,“ varoval hlavní autor studie Arch Mainous z Floridské univerzity.

Olomoučtí lékaři každopádně doporučují, aby lidé po prodělání nemoci začali své plíce trénovat. Důležitý je pro ně pohyb a sport, který jsou schopni zvládnout. Od věci není ani pobyt na čerstvém vzduchu daleko od nějakého znečištění. Pokud se u vyléčených z covid-19 začnou projevovat nějaké dechové potíže, měli by raději vyhledat lékaře. Nejhorší je vše odkládat na poslední chvíli a podceňovat riziko.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články