Politici z neúspěšné ČSSD už mají namířeno na jiné posty. Někteří budou muset hledat novou práci

Dosluhující ministr zahraničí Jakub Kulhánek sice přijde o práci, ale možná bude mít hned novou. Podle některých je kandidátem na post, ve kterém nedávno skončila diplomatka.

i Zdroj fotografie: ČSSD
                   

Vláda Andreje Babiše podala ve čtvrtek demisi. Vratislav Mynář pro Českou televizi uvedl, že nová vláda bude v řádech týdnů a čeká se také na propuštění Zemana z nemocnice. Někteří politici, zejména z řad ČSSD, tak brzy přijdou o práci. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek má zamířit na post velvyslance při OSN v New Yorku. Informaci přinesl server SeznamZprávy. Sám Kulhánek informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Jeho možné angažmá potvrdilo několik diplomatických zdrojů.

Nečekaný ministr zahraničí

Na pozici velvyslankyně při OSN skončila Marie Chatardová, která se přesunula na post ve Velké Británii. Schvalování velvyslanců probíhá diskrétně do doby, než je ambasador potvrzen vládou, prezidentem a přijímacím státem. Kandidaturu Jakuba Kulhánka odmítl okomentovat i Černínský palác. „Dlouhodobě platí, že Ministerstvo zahraničních věcí se k obsazování velvyslaneckých postů nevyjadřuje,“ uvedla mluvčí Eva Davidová.

VELVYSLANKYNĚ MARIE CHATARDOVÁ POPRVÉ V NOVÉ ROLI ZAHÁJILA STÁTNÍ RECEPCI KE DNI VZNIKU ČESKOSLOVENSKA Velvyslankyně…

Zveřejnil(a) Czech Embassy London dne Čtvrtek 21. října 2021

Kulhánek se nečekaně stal ministrem zahraničí po jarním sporu v ČSSD. Na post přišel z pozice náměstka ministra vnitra. Není politikem, ale stranickým expertem a platí za odborníka na bezpečností politiku. Končící vicepremiér vlády Karel Havlíček (ANO) řekl Seznam Zprávám, že o nominaci Kulhánka vláda nehlasovala.

Může mu pomoc Zeman i Babiš

Je však možné, že by končící vláda mohla další velvyslance odsouhlasit. Kulhánek často vycházel vstříc Miloši Zemanovi, který by tak nejspíš jeho nominování podpořil. Končící ministr například posílil proizraelskou českou diplomacii, což bylo preferencí prezidenta. Odcházející vláda by však měla dělat jen neodkladná provozní rozhodnutí.

iZdroj fotografie: Michał Józefaciuk / Creative Commons / CC BY-SA
Miloš Zeman

Není však jisté, za jak dlouho vznikne nová vláda. Miloš Zeman stále zůstává v nemocnici a neví se, jak hodně se chce angažovat ve skládání nové vlády. Dříve zasahoval důrazně zejména v oblasti diplomacie. Pokud by Babiš nestihl Kulhánka prosadit, měl by šanci i u nové vlády. Člen koalice STAN řekl, že by bylo škoda přijít o takového odborníka se zkušenostmi. Chtěl však zůstat v anonymitě, takže není jasné, jaké je skutečné stanovisko celé koalice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články