Koronavirus nabírá na síle, objevila se také ptačí chřipka. Na Táborsku uhynuly labutě

Zatímco Česko svírá další vlna nákazy koronavirem, objevilo se na Táborsku nové nebezpečí. Subtyp chřipky H5N1 je nebezpečný nejen pro ptactvo, ale i pro člověka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na řece Lužnici nedaleko obce Dráchov na Táborsku byly objeveny dvě uhynulé labutě. Státní veterinární správa potvrdila nejhorší scénář. U labutí se vyskytla ptačí chřipka. Jedná se o vysoce patogenní typ viru, který je nebezpečný i pro člověka. Na farmě na Jihlavsku bylo z toho důvodu nutné zlikvidovat celý chov drůbeže. Informaci přinesl server Tn.cz.

První letošní výskyt ve volné přírodě

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček uvedl, že všichni potencionálně ohrožení byli již informováni. „Veterináři kvůli skutečnosti, že se u labutí jednalo o virus vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1, informovali hygieniky, místní chovatele i obce, které se nacházejí v blízkosti výskytu nálezu,“ uvedl Vorlíček.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Labutě

Odborníci upozorňují, že potvrzený subtyp ptačí chřipky je nebezpečný i pro člověka. Virus ptačí chřipky byl letos objeven již dříve, u labutí se jedná o 29. případ nákazy. Je to však první subtyp H5N1 u ptactva žijícího volně v přírodě, což jej činí obzvlášť nebezpečným, protože mezi divokými zvířaty je kontrola probíhajících nákaz výrazně náročnější, než ve veterinárně dozorovaných chovech.

Skoro čtyřicet ohnisek

Poslední případ ptačí chřipky v chovu byl zaznamenán na konci října. Veterináři objevili ohnisko v chovu drůbeže na Jihlavsku. Hasiči spolu s odborníky museli zlikvidovat celý chov, který čítal pět tisíc kusů drůbeže. I v tomto případě se jednalo o subtyp ptačí chřipky H5N1. Koncem září bylo nutné vyhubit chov u Příbrami.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Chov drůbeže

Celkem bylo letos nutné utratit již přibližně čtvrt milionu ptáků, a to jak z chovů drůbeže, tak ptáků držených v zajetí. Na území Česka bylo vyhlášeno 38 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí,“ uvedl mluvčí Petr Vorlíček.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články