Lékaři se nezastaví ani o svátcích. Lékařka popsala svou denní rutinu a možné brzké vyhoření

Stovky emailů a násobně více telefonátů, zároveň s ordinováním musí každý týden zvládnout doktorka ze Vsetína. A není v tom sama.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina lidí má radost, že si o svátcích užije odpočinek od práce. Existují však profese, které si to nemohou dovolit a nechat si o tom jen zdát. Praktická lékařka Bohdana ze Vsetín ordinuje přes 20 let. Pandemie jí ovlivňuje dennodenně. Přiznává, že někdy už jede jen díky „autopilotovi.“

Už je to rutina

„Telefony i e-maily mi umožní komunikovat s více lidmi. Bohužel není reálné ošetřit každý den sto pacientů fyzicky v ordinaci. V čekárně bychom nezvládli oddělit infekční a neinfekční pacienty, cituje Blesk lékařku Bohdanu, která kromě denní práce v ordinaci odpoví na asi 50 emailů a stovku hovorů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Většina pacientů je pozitivních na covid. Nachlazený přijde do ordinace, otestuje se a zůstane v kontaktu. Když je pozitivní, tak obdrží výzvu k druhému vyšetření. Ať už léčba, testování či očkování, covid zabere polovinu její pracovní doby. Ve zbylém čase řeší jiné nemoci, přičemž vyřizuje papírování.

„Ráno obvykle očkujeme a vyšetřujeme objednané neinfekční pacienty. Současně vyřizuji telefony i e-maily, dělám předoperační vyšetření, vypisuji různé žádanky apod. V druhé půli dne přichází pacienti s respiračními nemocemi, přibližně polovina z nich je covid pozitivní. Zveme si je na kontroly, když jsou vysoce rizikoví, domlouváme aplikaci monoklonálních protilátek,“ vysvětluje lékařka svou rutinu.

Bez odpočinku

„Samozřejmě je mi líto, že synovi nemůžu věnovat tolik času, kolik bych chtěla, nebo že nemám napečené cukroví. Ztracený čas vám nikdo nevrátí. Svou práci mám ale stále velmi ráda a věřím, že má smysl. Stejně to vnímá většina mých kolegů. Aktuálně se s covidem potýká přibližně 290 tisíc lidí a 95 % z nich je v péči pěti tisíc praktiků napříč republikou,“ popisuje lékařka.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vyhoření

„Když se mě můj‚ puberťák zeptá, jak by mi mohl s prací pomoci, dojde mi, že tahle situace není dobrá. To já bych tu měla být pro něj a pomáhat jemu, ne on mně,“ cituje portál ZLIN lékařku, která má pocit, že poslední dobou jede už jen na autopilota.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články