V nouzovém stavu lidé nesedí jen doma. Podle dat Googlu lidé i během pandemie chodí do restaurací a barů

Mobilita Čechů je i po vyhlášení nouzového stavu téměř na stejných číslech. Malý pokles potvrzuje i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pátý nouzový stav od počátku pandemie začal v Česku platit 26. listopadu. Vyhlášen byl na dobu 30 dnů s cílem zpomalit šíření onemocnění covid-19. V té době bylo reprodukční číslo, podle bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, na hodnotě okolo 1,3. Nouzový stav vládě dříve sloužil k tomu, aby výrazně omezila mobilitu a potkávání lidí. Restauracím a barům jeho vyhlášení tentokrát omezilo otevírací dobu do 22:00, na veřejnosti byla lidem zakázána konzumace alkoholu a zároveň byly zrušeny vánoční trhy.

Data mluví jasně

Jak ale informuje server iDnes tentokrát nouzový stav velké snížení mobility nepřinesl. Veřejně dostupná data sociální mobility Googlu ukazují, že lidé omezili svůj pohyb jen minimálně. Poslední zpráva byla publikována v polovině prosince. Data jsou sbírána z několika typů lokalit. Jde například o zastávky veřejné dopravy nebo pracoviště. Google umí nastavit také zvlášť sektor provozoven a volného času, kde jsou zařazeny restaurace, kavárny, nákupní centra, ale také třeba muzea nebo knihovny. A právě v tomto sektoru se mobilita snížila jen o 11 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena v roušce

Za obvyklý den je přitom považován medián, tedy střední hodnota, pětitýdenního období od 2. ledna do 6. února 2020. Jde tedy o srovnání současných hodnot s těmi před pandemií. Na druhou stranu už ze zprávy z 26. listopadu vyplývá, že mobilita klesla 15 procent. A k poklesu v předchozím období nedošlo jen u volnočasových aktivit, ale snížil se také o 13 procent pohyb na pracovištích. Ve zprávě z 10. prosince tam byl pak desetiprocentní pokles od normálu

Nouzový stav brzy skončí

S tím, že lidé svůj pohyb nijak v nouzovém stavu neomezili souhlasí i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek. Podle něj se aktuální čísla nedají srovnat například s vlnou na jaře letošního roku. „Společnost je v pohybu,“ řekl. Minimální snížení mobility potvrzují také data společnosti Apple. Ta vycházejí z informací z aplikace Apple maps, kterou využívají lidé ve svém chytrém telefonu. Podle těchto údajů jsou aktuální hodnoty jen těsně okolo standardních čísel.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Nová vláda ČR

Data těchto velkých společností samozřejmě nemusí být úplně přesná, protože nesledují všechny lidí, lze ale konstatovat, že lidé svůj pohyb výrazně neomezili. Dá se očekávat, že pohyb se ještě zvýší, a to nejen v souvislosti s nadcházejícími vánočními svátky. Jak informoval server SeznamZprávy, nová vláda na svém prvním zasedání rozhodla, že nouzový stav neprodlouží. Skončí tak o půlnoci ze soboty na neděli 26. prosince. Konec nouzového stavu znamená, že restaurace a bary už nebudou muset zavírat ve 22:00 a kapacity kulturních akcí nebudou nijak omezeny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články