Zemřela Madeleine Albrightová, před lety nejmocnější žena světa s českými kořeny

Bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová se narodila na pražském Smíchově jako Marie Jana Körberová. Zemřela ve věku 84 let.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Informaci o úmrtí slavné české rodačky oznámili příbuzní na sociální síti Twitter. Jak informuje server TN, příčinou skonu Madeleine Albrightové byla rakovina. Odešla ve společnosti svých nejbližších. „Byla obklopená rodinou a přáteli. Přišli jsme o milující matku, babičku, sestru, tetu a kamarádku,“ napsala v oznámení rodina bývalé americké šéfky diplomacie. Albrightová byla první ženou ve vedení úřadu ministerstva zahraničních věcí Spojených států amerických. Jako šéfka resortu se velkou měrou zasadila o vstup Česka do Severoatlantické aliance (NATO).

O svém židovském původu dlouho nevěděla

Profesní kariéra slavné české rodačky měla původ v rodině. Otec Albrightové byl československý diplomat. Bývalá šéfka amerického ministerstva zahraničí se narodila v Praze a rodiče ji vychovali jako katoličku, přestože byli židovského původu. O tom se ale slavná česká rodačka dozvěděla až krátce před nástupem do úřadu americké diplomacie. Do USA rodina Albrightové emigrovala po komunistickém převratu v únoru 1948, když bylo Madeleine jedenáct let. Předtím žila s rodinou v Londýně, kde její otec působil v exilové vládě.

Ve Velké Británii tak strávila Albrightová celou druhou světovou válku. Několik členů její rodiny ale zemřelo v koncentračních táborech. Bývalá šéfka americké diplomacie vystudovala politologii na prestižní americké univerzitě Wellesley College. Provdala se za chicagského novináře Josepha Albrighta, se kterým měla tři dcery. Politická kariéra české rodačky se začala psát až v 90. letech, kdy po postgraduálním studiu na Kolumbijské univerzitě začala působit jako velvyslankyně USA při Organizaci spojených národů (OSN). Ve funkci byla v letech 1993 až 1997.

Po odchodu z politiky psala knihy

USA Albrightová zastupovala také v Radě bezpečnosti OSN. Poté se stala ministryní zahraničí. V druhé vládě Billa Clintona byla šéfkou diplomacie od 23. ledna 1997 do 20. ledna 2001. Zasadila se o rozšíření NATO nejen o Česko, ale také Polsko a Maďarsko. Měla také vliv při postupu Aliance ve válce v Kosovu. V roce 2012 dostala Albrightová od tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody, tedy nejvyšší civilní vyznamenání.

iZdroj fotografie: Avery Jensen / Creative Commons / CC BY-SA
Madeleine Albrightová

Po odchodu z vysoké politiky se věnovala přednáškám na univerzitách a psaní knih. Je autorkou několika autobiografických a politologických publikací. Napsala například Pražskou zimu, Peklo a jiné destinace. Jak informuje server iDnes, bývalý prezident Bill Clinton prohlásil, že šlo o jednu z nejlepších ministryň zahraničí v historii. To potvrzují také slova mluvčího ministerstva zahraničí USA Neda Price. „Vliv, který měla na tuto budovu, je cítit každý den v každém jednotlivém koridoru,“ uvedl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články