Majitel Bohemia Energy způsobil klientům velké problémy. Sám se přitom snažil zachránit svůj majetek

Jiří Písařík klientům zkrachovalé firmy zkomplikoval život na úkor toho, že chtěl sobě a své ženě zajistit bezstarostné časy. Zabránil mu v tom ale soud.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Manželé se pokusili přesunout některé své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy, uvedl server Forum24. S informací přišli v pondělí Piráti. Podle jejich prohlášení však Městský soud v Praze předběžným opatřením před pár dny některým převodům stihl zabránit. Patří mezi ně činžák v Nuslích, dva byty na Smíchově a luxusní byt na Vinohradech. 

Klientům se zálohy na energie zvedly o tisíce korun

Kvůli krachu Bohemia Energy se podle webu E15 dostalo do existenčních problémů téměř 900 tisíc klientů společnosti. Firmy poslední instance je sice převzaly, ale napočítaly jim naprosto likvidační zálohy, které byly vyšší o několik tisíc korun. To je ovšem jedno majiteli zkrachovalé firmy Jiřímu Písaříkovi, který si chtěl svůj majetek pojistit před věřiteli. Analytický tým Pirátů sepsal přehled Písaříkova dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit.

iZdroj fotografie: Uživatel VitVit / Creative Commons / CC BY-SA

Seznam už od nich dostala také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Piráti zároveň upozornili, že kvůli převodům by mohly být ohrožené kompenzace klientům zkrachovalé firmy. Manželé se měli pokusit přesunout své nemovitosti za stovky milionů korun na virtuální firmy. Například budovy a byty na pražském Smíchově měly být přepsány na společnost Cloud Copany, která má sídlo na stejné adrese jako tisíce dalších společností.

Babiš chystá na Bohemia Energy trestní oznámení

iZdroj fotografie: s vědomím Andreje Babiše / Facebook

Převody podle zprávy Pirátů 26. října dočasně zablokoval Městský soud v Praze. Podrobnosti k případů však zatím poskytnout nemůže. Analytik Pirátů Janusz Konieczny označuje Písaříkovo jednání za účelové převádění majetku: „Poškození zákazníci Bohemia Energy nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci a je naší povinností bránit jejich práva,“ uvedl. Kriminalisté podle něj musí podrobně sledovat další snahy o účelové převádění majetku. 

Bezradným klientům nabídla právní pomoc například společnost LitFin. Podle ní jim zřejmě vznikl nárok na odškodnění rozdílu mezi cenou, kterou budou muset zaplatit za spotřebované energie novému dodavateli, a cenou, kterou by zaplatili, kdyby firma dodržela smlouvu. Premiér Andrej Babiš a jeho vláda připravuje na Bohemia Energy trestní oznámení pro podezření z podvodného jednání.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články