„Vypadá to na černý scénář, protilátky nebudou fungovat,“ říká imunolog Hel o omikronu, který obalamutí imunitu

Dobrým signálem je, že výrobci koronavirových vakcín už zareagovali na novou variantu, domnívá se Zdeněk Hel. Nový preparát od Moderny má být na začátku roku 2022.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak moc nebezpečná je nová varianta koronaviru SARS-CoV-2, označovaná jako omikron, která by mohla vytlačit vysoce nakažlivou a nyní převažující variantu delta, bude jasné zhruba za dva týdny. „Máme důvod se obávat, ale současně bych nerad strašil,“ řekl imunolog z Univerzity v Alabamě Zdeněk Hel Blesku. V tuto chvíli vědci nemají ještě dostatek dat. Klíčovým pro ně bude, jak budou proti omikronu fingovat stávající vakcíny nebo jak bude proti ní chráněn člověk, který prodělal koronavirovou variantu alfa nebo delta.

Nová vakcína v roce 2022

Data by měla být dostupná v následujících dvou týdnech. „Když jsem říkal, že tato varianta vypadá jako černý scénář, je to tedy něco, čeho jsme se opravdu obávali,“ uvedl imunolog. Monoklonální látky, které se používají k léčbě covidu-19 zřejmě na omikron budou krátké. „Monoklonální protilátky od firmy Regeneron a pravděpodobně i od firmy Eli Lilly zřejmě nebudou účinné proti variantě omikron. Zprávy nejsou překvapivé. Omikron obsahuje mutace na místě specifického vázání těchto protilátek,“ napsal Hel na twitteru.

Nejnovější varianta koronaviru B.1.1.529 má neobvykle vysoký počet mutací. „Varianty, které se prozatím rozšířily globálně, měly zvýšenou efektivitu, jako v případě delty nebo to byly varianty, které se nestačily rozšířit do celého světa, ale zato byly velice nebezpečné,“ řekl Hel. Omikron je složitější. „Tato varianta, která má dohromady 59 mutací, z toho 32 mutací v hrotovém proteinu na povrchu viru, spojuje oba tyto scénáře,“ dodal profesor alabamské univerzity.

Role HIV pozitivních

Podle imunologa jsou právě mutace omikronu problém. „Vypadá to, že má mutace, které zvyšují jeho efektivitu, tedy sílu navázat se na cílový receptor, ale současně má mnoho mutací, o kterých my víme, že dokážou obalamutit imunitní systém,“ vysvětlil. Dobrým signálem je podle něho fakt, že někteří výrobci vakcín na covid-19 již zareagovaly na novou variantu. Například firma Moderna oznámila, že nová vakcína by mohla být k dispozici na začátku roku 2022, napsal Bloomberg.

Zásadní roli při vzniku varianty omikron mohli podle Hela sehrát HIV pozitivní pacienti. „Teorie, která momentálně ve vědeckém světě převažuje, říká, že vznikla v jedinci, který má nějakým způsobem poškozený imunitní systém, velice pravděpodobně v HIV infikovaném pacientu. Ti se právě velmi často nachází v regionu jižní Afriky, Botswany, Zimbabwe a okolních zemí,“ uvedl Hel. Právě na jihu Afriky vědci omikron poprvé detekovali.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články