Domů 48 hodin po porodu. Matky s novorozenci musí odcházet z porodnic dřív, aby uvolnily lůžka. Doktoři se vyjádřili k souvislosti s covidem

Podle českobudějovické nemocnice jde o běžný postup, který platí, i když není koronavirová epidemie. Matky s novorozenci odcházejí domů pouze, když to jejich zdravotní stav umožňuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru podle dat Ministerstva zdravotnictví ČR zpomaluje, ale zdravotnická zařízení to zatím nepociťují. Režim nemocnic stále podléhá diktátu covidu-19.  Ten se nevyhnul ani porodnicím. Pacientky s koronavirem jsou na takzvaných izolačních pokojích a těch je stále víc. Kvůli tomu musela řada matek s novorozeňaty odejít z nemocnic předčasně. Podle nemocnic jde o běžný postup. Odmítají, že by kvůli koronavirovému zatížení musely matky s novorozenci odcházet dříve.

Porodnice potřebují místa

Nemocnice nakládají s každým volným místem obezřetně. „Chtějí mě s dítětem převézt do 50 kilometrů vzdálené nemocnice, protože už nám chybí jen se rozkojit a potřebují místa. Mají právo nás odsud vyhodit? Kapacity by normálně byly, ale musí prý nechat místo pro covidové rodičky,“ cituje jednu z maminek na uzavřeném rodičovském fóru CNN Prima News. Řeč je o českobudějovické nemocnici.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotník v ochranném obleku

„V nemocnici jsem ležela delší dobu, protože jsem měla komplikovanější těhotenství. Postupem času začaly přibývat covid pozitivní rodičky, a tím pádem se musely vytvářet takzvané izolační pokoje,“ řekla televizi další z matek. Na specializovaném oddělení neonatologie se starají o nedonošené novorozence. „Vzhledem k tomu, že jich je tam hodně a do toho jsou tam právě i covidové pacientky, převážejí miminka, která jsou na tom relativně dobře, do porodnic na nižší úrovni,“ dodala.

Uvolňování lůžek je prý běžné

Nemocnice pochybení odmítá. Jde prý o běžný postup, který platí, i když není koronavirová epidemie. „V současné době musíme poskytovat péči v izolačním režimu dětem nejen s covid infekcí, ale i s dalšími respiračními infekty. Tyto děti vyžadují samostatné izolační pokoje a ukrajují z naší kapacity,“ řekl primář neonatologického oddělení českobudějovické nemocnice Jiří Dušek. Některé matky odcházely domů po 48 hodinách. Podle Duška vždy jen za podmínek, že to jejich zdravotní stav umožňuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Matka s dítěnem v podonici za koronavirových opatření

„My jsme šli domů po 48 hodinách. To je velmi brzy a skoro by to odpovídalo ambulantnímu porodu. Doma jsme naopak ještě trochu zhubli. I naše pediatrička se divila, že nás pustili tak brzy,“ uvedla jedna z maminek. „Propouštění dětí je v současné době stanoveno v České republice na 72 hodin, často však propouštíme děti mnohem dříve. Pokud to zdravotní stav umožňuje a rodiče si to přejí, i velmi časně po porodu. Máme i děti, které jdou domů ihned po porodu,“ dodal primář s tím, že postup uvolňování lůžek je běžný.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články