„Měla jsem covid pozitivní rodičku s mrtvým plodem, těhotné se zápalem plic i trombózou,“ říká gynekoložka. Vyzývá lidi k očkování

Pro těhotné ženy je nejrozšířenější varianta koronaviru delta nebezpečná. Když se nakazí, může to znamenat špatný vývoj plodu, předčasný porod nebo úmrtí nenarozeného dítěte.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie postupně zpomaluje, ale nemocnice jsou stále zatížené náporem pacientů. Koronavirus se nevyhnul ani gynekologickým a porodnickým oddělením. Přibývá těhotných žen, které se nakazily a potřebují hospitalizaci. Lékaři apelují, aby neotálely s očkováním proti covidu-19. Pro těhotné je nejrozšířenější varianta koronaviru delta nebezpečná. Když se nakazí, onemocnění může způsobit špatný vývoj plodu, předčasný porod, hrozí i úmrtí nenarozeného dítěte.

 Očkování je neškodné, říká lékařka

Pokud se dítě hned po narození koronavirem může ho ohrozit na životě. „Minulý týden jsem měla covid pozitivní rodičku s mrtvým plodem, v ambulanci jen za jedno dopoledne šest telefonátů covid pozitivních, vyděšených těhotných, jedna z nich již se zápalem plic a druhá s trombózou,“ cituje gynekoložku Lucii Kavanovou ze svitavské porodnice Deník s tím, že za měsíc došlo k sedmi porodům extrémně nezralých dětí do 1000 gramů váhy.

Vakcínu proti koronaviru doporučuje těhotným Česká vakcinologická společnost. Podle gynekoložky strach z očkování není na místě, ženy se nemají čeho bát. „Principem vakcíny je, že tělo ‚si myslí‘, že vir je v organismu. Ve skutečnosti dostanete pouze bílkovinu, kterou skutečný vir má jen ve svém obalu a je zcela neškodná,“ řekla. Když je covid pozitivní matka, může vir přenést na dítě, nejpravděpodobněji při kontaktu po porodu. „Pozitivní novorozeně jsem už také měla,“ podotkla gynekoložka.

Stoupá vztek a agresivita

Těžké koronavirové případy musí řešit také lékař porodnické kliniky u Apolináře v Praze Jiří Vojtěch. „Za loňský rok těch žen bylo klidně sto. Spousta z nich měla komplikace a musela například předčasně porodit kvůli covidu,“ řekl iRozhlasu. Nejrozšířenější varianta delta je pro těhotné ještě rizikovější. Lékař apeluje, aby se těhotné nechaly co nejdříve očkovat. Podle dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí u těhotných nakažených žen variantou delta vzrostl počet mrtvých narozených dětí o 400 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Těhotná žena na očkování

Zdravotníci čelí v poslední době čím dál častěji nadávkám a výhružkám. „Stoupá vztek a agresivita pacientů vůči personálu. Mají pocit, že nařízení udělal tento konkrétní lékař nebo sestra, a tak mu to tedy ‚nandají‘,“ popisuje situace v nemocnicích gynekoložka Blesku. „Navíc v první linii nestojí jen zdravotnický personál, ale také jejich rodiny. Máme velké množství přesčasů, vidíme mnohem víc neštěstí, jsme unavenější a cítíme bezmoc častěji než před rokem. To vše se odráží na naší psychice,“ dodala Kavanová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články