V Česku hrozí vlna omikronu. Už nyní se mění některá covidová opatření

Novoroční svátky se mohou promítnout do epidemie koronaviru v Česku. Přes svátky se méně testuje a lidé se častěji navštěvují. Hrozí další vlna nemoci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hned několikrát se za poslední dobu změnila pravidla související s covid-19 na území České republiky. Ačkoli počty nakažených v posledních dnech klesají, chtějí být odborníci a vláda opatrní. Testuje se ale méně, což může velmi zkreslit údaje o počtu nově nakažených. Rizikem je i varianta omikron, která je mnohem nakažlivější a podle většiny předpovědí během ledna nejspíše Česko zasáhne.

Restaurace mohou otevřít i o půlnoci

V neděli skončil nouzový stav, který se vláda rozhodla neprodloužit, skončila tek i některá omezení. Restaurace nemusí zavírat v deset hodin večer. Povoleny jsou i vánoční trhy a na podobných akcích již lidé mohou jíst nebo pít. To ale neznamená, že by ale žádné opatření neplatilo. Ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách informuje o opatřeních, která platí nebo začnou platit v nejbližších dnech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Zůstávají v platnosti ta, která se týkají nošení respirátorů ve vnitřních prostorách. Velká změna, která platí od pondělí, se týká všech cizinců přijíždějících do České republiky. Je jedno, zda přijíždějí ze zemí s nízkým nebo vysokým rizikem šíření koronaviru. Všichni nad 18 let, kteří nejsou očkováni posilující dávkou, musí mít platný PCR test. To neplatí pro děti do 12 let. Mladí lidé od 12 do 18 let pak mohou mít pouze očkování bez posilující dávky.

Ministerstvo se rozhodlo ve dnech kolem novoročních oslav zpřísnit některá opatření, která nejspíše mají snížit riziko přenosu nemoci při různých akcích. V restauracích musí lidé u stolu sedět pouze po čtyřech, tedy pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Na akcích, kde se lidé mohou pohybovat, bude moci být maximálně 50 jedinců.

Třicátníci chtějí třetí dávku

V pondělí se také otevřela možnost nechat se očkovat posilující dávkou lidem, kteří jsou starší 30 let po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covid-19. Podle iROZHLAS se jen během pondělí na tuto posilovací dávku zaregistrovalo kolem 70 tisíc lidí ve věku od 30 do 45 let. Mnozí se také snaží získat vakcínu na očkovacích místech, kde není registrace nutná.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula TV Nova řekl, že opatření, která nyní v Česku platí, patří k těm nejmírnějším v Evropě. Podle něho počet nakažených klesá, ale jde o lidi, kteří jsou infikováni variantou delta. Data ovšem naznačují, že omikron, který se začíná šířit, je mnohem nakažlivější. Současné restrikce ho, podle něj, rozhodně nedokážou zastavit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články