Po očkování má mnoho žen problémy s menstruací. Nyní vědci přinesli důležité zjištění

Silná a bolestivá menstruace, nebo naopak nezvyklá slabost. Vědci z Londýna zkoumali možný vliv očkování na změny v menstruačním cyklu. První výsledky ukazují na klíčová zjištění.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Spojení očkování a menstruace rozdělilo vědce na dva tábory. Jedni žádnou spojitost nevidí, druzí ji připouští. Po celém světě si ženy stěžovaly na silný a bolestivý cyklus. Vědci z Královské univerzity v Londýně představili výzkum, který dává možnou odpověď. Podrobnosti studie přinesl list Daily Mail. Podle vědců je důležité, zda žena má gynekologické problémy nebo užívá antikoncepci.

Jasná spojitost chybí

Výzkumu bylo podrobeno 1273 respondentek ve věku od 29 do 39 let, které si dělaly záznamy o svém cyklu. U některý se skutečně objevil silný cyklus a další problémy. Závěry výzkumu přinesl i deník Blesk. Londýnská studie je první, které zaznamenala vliv očkování na menstruaci. Problémy se vyskytly i u žen po menopauze, které po očkování silně krvácely.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Antikoncepce

Výsledky ukázaly, že vliv na potíže může mít antikoncepce. Odborníci ve své práci uvedli, že sice se jim nepodařilo objevit jasnou spojitost mezi očkováním a menstruací, ale ženy užívající antikoncepci měly potíže častěji. Proč tomu tak je ale zatím vysvětili nedokázali. Podle odborníků je obtížné určit biologický důvod obtíží.

Vliv mají i onemocnění

Změny v cyklu byly zaznamenány u všech tři vakcín, kterými se v Británii očkuje. Podle statistiky mělo 42 % žen užívající antikoncepci silnější menstruaci, 19 % naopak slabší. U žen, které neužívají antikoncepci, mělo 32 % silnější cyklus, 14 % slabší. Podle vědců to jsou statisticky významné rozdíly, které potvrzují jejich závěry.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Bolest v podbřišku

Dalším faktorem jsou také gynekologická onemocnění. Například u žen s endometriózou se často menstruace dostavila dříve. Naopak zpoždění zaznamenaly ženy se syndromem polycystických vaječníků. Podle imunoložky Victorie Maleové je těžké určit biologickou příčinu problémů. Uvedla, že častěji měly potíže ženy, které berou antikoncepci ve formě pilulek. Pro lepší závěr je však dle jejích slov potřeba více respondentek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články