Mikročipy v ruce usnadňují placení v obchodech. Zájem o ně roste i v Česku

Implantace čipu pod kůži nabírá na popularitě. Oblíbenost si mikročipy získávají hlavně díky možnosti placení na běžných terminálech.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle serveru BBC placení mávnutím ruky stále vyvolává rozruch. Své zkušenosti s tím má 37letý Patrick Paumen, který při placení přiloží k terminálu místo bankovní karty nebo mobilního telefonu, pouze svou levou ruku. Hlídač z Nizozemska si nechal implantoval mikročip pod kůži v roce 2019. Pro server BBC uvedl, že celá procedura bolí asi jako štípnutí do kůže. Jak ukázal loňský průzkum ve Spojeném království a Evropské unii, který zmiňuje BBC, lidé se nejvíce obávají bezpečnostních otázek spojených s mikročipem v těle.

Jako zrnko rýže

Pan Paumen se bezpečnosti neobává. „Čipové implantáty obsahují stejný druh technologie, kterou lidé denně používají,“ prohlásil pro server BBC. Připomněl navíc, že implantát je možné číst jenom při magnetickém spojení se čtečkou. Neobává se tak ani sledování místa svého pobytu. V té souvislosti uvedl jako příklad používání RFID čipů u zvířat, které také slouží jen k identifikaci. Není možné je tak jejich prostřednictvím lokalizovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mikročip před aplikací

Dnešní mikročipy navíc prošly dlouhým vývojem. První mikročip byl implantován člověku pod kůži už v roce 1998. Ke komerčnímu použití jsou ale čipy nabízeny až v posledních deseti letech. První společností, která je nabídla k prodeji byla britsko-polská firma Walletmor. Jejich implantát váží méně než gram a je o něco větší než zrnko rýže. Skládá se z malého mikročipu a antény zapouzdřené v biopolymeru, což je přírodní materiál podobný plastu.

Čipuje se i v Česku

Tento mikročip je možné podle generálního ředitele společnosti Wofteka Paprota použít všude, kde jsou přijímány bezkontaktní platby. „Implantát lze použít k zaplacení drinku na pláži v Riu, kávy v New Yorku, účesu v Paříži, nebo ve vašem místním obchodě s potravinami,“ řekl pro server BBC. Čipy společnosti Walletmor jsou schválené a nevyžadují baterii ani jiný zdroj energie. Firma tvrdí, že už prodala více než 500 čipů.

iZdroj fotografie: Flickr
Mikročipy

Jak informoval server Lupa, v Česku loni měly implantovaný čip pod kůži stovky lidí a tento počet stále roste. I v tuzemsku tak vznikla první firma, která se na obor podkožních polovodičových implantátů zaměřila. Za společností První kybernetická stojí Tomáš Biheler. Podle svého vyjádření pro server Lupa ročně očipuje desítky lidí. Jak upozorňuje server BBC, s mikročipy jsou ale spojeny také obavy do budoucna. Čipy se totiž mohou přeplnit soukromými daty dané osoby, což nemusí být bezpečné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články