Návštěvy Mikulášů, andělů a čertů jsou nežádoucí, říká ministr zdravotnictví Vojtěch. Co mu na svátcích vadí?

Ministerstvo zdravotnictví se chystá vydat vánoční doporučení, kterými by se měli lidé o svátcích řídit. Rizikem jsou i Mikulášské nadílky.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uspořádal tiskovou konfereni, na které potvrdil, že vláda hodlá zavést povinné očkovaní. Týkat se má lidí nad 60 let a vybraných profesních skupin. Zákon o povinném očkování má vyjít už příští týden vyjít ve Sbírce zákonů s platností od března příštího roku.

Chystají se nová opatření

Jak informuje server CNN Prima NEWS šéf resortu se zároveň na tiskové konferenci vyjádřil, jak by měla letos proběhnout Mikulášská nadílka. Vojtěch jednoznačně návštěvy v rodinách nedoporučuje. „Představuje to riziko. Nepředpokládám, že by Mikuláš, čert a anděl nosili respirátory,“ řekl. Ministerstvo zdravotnictví připravuje také epidemická doporučení k vánočním svátkům, kterými by se měli řídit všichni.

iZdroj fotografie: Unsplash
Klinika

Vojtěch připomněl loňskou situaci, kdy se opatření před Vánocemi uvolnila a tím byla odstartována zimní vlna koronaviru. V pondělí by měl ministr v demisi proto vládě představit nová protiepidemická opatření. Ta ale nechtěl Vojtěch zatím upřesnit. V Česku aktuálně probíhá pátá vlna covidu-19, kdy denně přibývají velké počty pozitivně testovaných. Za pátek bylo nově odhaleno téměř 18 tisíc pozitivních testů.

Vrchol vlny ještě nepřišel?

Celkem je v současné době v zemi více než 300 tisíc nakažených koronavirem, v nemocnicích je hospitalizováno přes 6 500 pacientů s potvrzenou nákazou. To je zhruba o 3 tisíce lidí méně než v polovině března, kdy byla v nemocnicích situace nejkritičtější. Aktuálně je v zemi plně naočkováno 6,4 milionu lidí, což tvoří 62,5 procenta populace.

iZdroj fotografie: Istockphoto
Přeplněná nemocnice

Jak informoval server iRozhlas vyhláška o povinném očkování se má týkat osob nad 60 let a vybraných profesních skupin. Od března 2022 by tak měli být povinně naočkování proti covidu-19 zdravotníci, pracovníci sociálních služeb, hasiči, policisté, ale také strážnici městské policie, dobrovolní hasiči, medici a studenti zdravotnických škol. S vakcinací lidí nad 60 let ale nesouhlasí budoucí vládní koalice a proti se vyslovila také Česká vakcinologická společnost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články