Ministerstvo navrhlo prodloužit pandemický zákon do léta příštího roku. Změna zákona obstála z velké části i u Ústavního soudu

Pandemický zákon umožňuje státu řešit situaci v době rozšíření nakažlivé choroby bez nouzového stavu. Jeho narychlo přijaté verze mají ale i nedostatky.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Ministerstvo pod vedením končícího Adama Vojtěcha posílá do legislativního procesu novelu pandemického zákona. Ten řeší situaci kolem pandemie a umožňuje opatření proti šíření nakažlivé choroby bez toho, aby musel být vyhlášen nouzový stav. Zákon byl přijatý letos na jaře a je platný jen do února. Ministerstvo chce jeho platnost prodloužit až do srpna roku 2023.

Zákon je nutný, Česku hrozí omikron

Na novele podle Deníku ministerstvo pracovalo i s týmem Vlastimila Válka, který zaujme místo ministra zdravotnictví v nové vládě Petra Fialy. Novelizace je nutná, protože pokud by se do konce února nestihla, stát by přišel o mnohé pravomoce jak regulovat pandemii. V současné době sice vlna nákazy ustupuje, ale po Evropě i v Česku se začíná stále ve větším počtu objevovat mnohem nakažlivější varianta omikron. Ta je nová a vědci zatím jen spekulují, jak moc dokáže zhoršit situaci.

iZdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
Vlastimil Válek

„Čekali jsme, co vzejde z rozhodnutí Ústavního soudu. Jsem rád, že ho v zásadě až na pár věcí týkajících se odškodnění podržel,“ uvedl Vojtěch. Reagoval tak na rozhodnutí soudu, který zákon až na několik maličkostí podržel. Přesto ministerstvo nyní navrhuje řadu změn. Ty mají zacelit díry, které zákon obsahuje. Mnohá rozhodnutí, která podle něj tento rok ministerstvo zdravotnictví přijalo, totiž byla soudy následně jako nezákonná zrušena.

Regulovat bude možné všechny provozovny

Podle rozhodnutí soudu, třeba podle zákona, v současné podobě nelze regulovat provozovny služeb, restaurace, ubytování či trhy. To by se ale mohlo změnit. Ministerstvo by mohlo omezovat nejen všechny provozovny, ale například i sportoviště a všechna školská zařízení. „Návrhem se ochrana celé populace, včetně rizikových skupin, rozšíří i v provozovnách stravovacích služeb, ubytovacích službách, sportovištích, všech typech škol, školských zařízeních a dalších obdobných zařízeních, kulturních, zábavních a společenských prostorech,“ citovaly Novinky stanovisko ministerstva.

iZdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC-BY-SA
Trhy na Václavském náměstí

Navíc právo regulovat v některých oblastech by měla získat i další ministerstva. Konkrétně ministerstvo obrany by mohlo nařídit opatření v armádě, ve svých příspěvkových organizacích a na samotném ministerstvu. To samé by se týkalo ministerstva vnitra, které by takto mohlo omezovat bezpečnostní sbory. Jedinou výjimkou má být vězeňská služba.

Vojtěch také navrhuje, aby byl prodloužený nouzový stav. Ten současný platí jen do 26. prosince. „Neříkám, že na celých 30 dní, ale přes vánoční svátky do začátku ledna minimálně,“ uvedl. Podle současného opatření ale restaurace musí zavírat ve 22:00, což by se v případě jejich ponechání dotklo novoročních oslav. Končící ministr svůj návrh zdůvodňuje právě variantou omikron. Ta se podle odborníků již v Česku začíná komunitně šířit. O prodloužení nouzového stavu ale musí rozhodnout poslanci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články