Vojtěch radí, jak se chovat během vánočních svátků. Ministerstvo zdravotnictví vydalo proticovidové „jedenáctero“

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch upozorňuje, že blížící se svátky jsou z hlediska šíření koronaviru nejrizikovějším obdobím roku. Pro bezpečné Vánoce vydal 11 doporučení.

i Zdroj fotografie: Ministerstvo zdravotnictví ČR
                   

Odkaz na leták s instrukcemi, jak se chovat o Vánocích a na silvestra, ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdílel na sociální síti Twitter. Ve svém příspěvku zmínil, že všichni si přejeme prožít svátky šťastné a bezcovidové. A právě 11 doporučení, které jsou uveřejněny přímo na stránkách ministerstva zdravotnictví, by měly podle šéfa resortu zdraví lidí ochránit. Jak informuje server CNN Prima NEWS v letáku najdeme hlavně souhrn tradičních rad.

Místo obýváku návštěva venku

Hned první doporučení se týká skutečnosti, že při registraci příznaků nemoci, je třeba zůstat doma. Ministr v něm připomíná, že očkovaní lidé mají nárok na dva preventivní PCR testy. Rozočkovaní lidé se mohou otestovat dokonce pětkrát. Druhé doporučení připomíná rozestupy. Dostatečnou vzdálenost máme podle šéfa rezortu udržovat jak od přátel, tak i rodinných příslušníků. K blízkým lidem směřuje také rada s označením tři, která nabádá, aby se lidé o vánočních svátcích venku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidé s rouškami na ulici

„Prosím, pokud to je možné, zvolte pro vaše setkání raději než obývací pokoj procházku venku,“ uvádí ministr. Pokud přesto dojde na setkání v uzavřených prostorech, měli by se lidé navzájem ujistit, že se cítí zdraví. Ve čtvrtém doporučení šéf zdravotnictví radí zvolit menší okruh lidí a návštěvu omezit krátký čas. „V Izraeli třeba není vůbec zvláštní, že si hosté sami ukazují certifikát o očkování nebo negativním testu,“ upozorňuje Vojtěch. V radě označené číslem pět je pak připomínka větrání, které by mělo probíhat každých 20 minut alespoň po dobu pěti minut.

Večírky by měly být zrušeny

V šestém doporučení ministr nabádá, abychom zavolali rodině nebo přátelům telefonicky, pokud s nimi nemůžeme být fyzicky. Sedmé doporučení se týká nákupů. Do obchodu bychom podle Vojtěch měli chodit, když tam není mnoho lidí. Důležité je také myslet na dezinfekci rukou, případně použít rukavice. Nákupů se týká i doporučení číslo osm, ve kterém ministr připomíná, že téměř vše se dá objednat online. Vojtěch při doporučeních nezapomněl ani vánoční večírky, o kterých se zmiňuje v devátém doporučení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákupy během pandemie

Podle něj by měly být tyto párty odloženy. Připomíná, že jde o zbytečný risk, který může skončit hospitalizací v nemocnici. V doporučení číslo deset je kladen důraz na očkování. Šéf resortu zdravotnictví prosí o pomoz s přesvědčením těch, kteří si vakcínu dosud aplikovat nenechali. „Každý, koho se vám podaří přesvědčit, se počítá. Je naivní se domnívat, že tato vlna nákaz je poslední,“ stojí v letáku. A v posledním jedenáctém doporučení Vojtěch vyzývá k opatrnosti při oslavách nového roku. Podle něj by si lidé letos měli silvestrovské večírky raději odpustit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články