Ministr Vojtěch promluvil o tom, zda chystá lockdown pro neočkované

V České republice se sice o něco zpřísnila protikoronavirová opatření, ale nárůst počtu nemocných se nezastavil. Uvažuje se tak o jejich dalším zpřísnění.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Pokud se budou zavádět přísnější opatření proti covidu-19, dopadat by podle představ ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla hlavně na neočkované lidi a ty, co neprodělali covid-19 v posledních 180 dnech. Naopak nechce, aby se jakákoli forma lockdownu dotýkala lidí s dokončenou vakcinací. Podle serveru Novinky.cz to ministr končící vlády Andreje Babiše v pondělí prohlásil na konferenci Budoucnost zdravotnictví.

Očkovaní udělali vše, co měli

„Nemyslím si, že je namístě omezovat ty, kteří očkovaní jsou. Udělali to, co udělat měli, pro sebe a pro společnost. Pokud bychom udělali všeobecný lockdown, tak si nemyslím, že je to správná cesta,“ uvedl Vojtěch. Lockdown pro neočkované a ty, kteří v posledních 180 dnech neprodělali covid-19, platí od tohoto týdne v Rakousku. Zatím jen na deset dní. Netýká se to ale dětí, kterým je méně než 12 let. A lidí po první dávce, pokud mají platný PCR test.

iZdroj fotografie: Pixabay
Lockdown

Tento rakouský model je jedním z opatření, která zvažuje i česká vláda. Ta o zpřísnění protikoronavirových opatření jednala v pondělí, ale zatím se na žádném neshodla. Jasné je, že se ale něco udělat musí. Podle Aktuálně Ústav zdravotnických informací a statistiky varuje, že pokud se nic neudělá a bude pokračovat stávající trend, může být počet nově nakažených na začátku prosince až 50 tisíc denně.

Ve hře jsou tři scénáře

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády prozradil, že na stole jsou tři scénáře. Nejpřísnější je rakouský model, tedy lockdown pro očkované, kteří by mohli jen do práce, k lékaři a na nejnutnější nákupy. Druhým je bavorský model. Ten nezakazuje chodit neočkovaným ven, ale nedovoluje jim se účasnit se třeba společenských aktivit nebo chodit do restaurací. Nejmírnější variantou je uznávání pouze dražších PCR testů jako bezinfekčnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Všechna opatření vlastně tlačí lidi k tomu, aby na vakcínu šli, jinak jejich život bude omezen. Podle odborníků sice vakcína není stoprocentně účinná, ale významně snižuje riziko vážného průběhu a tedy i hospitalizace nemocného. Tím by se uvolnil tlak na nemocnice. Podle serveru Covid očkování, který využívá otevřená data, bylo třeba ve věkové skupině 70 až 79 let od 18. do 24 října v nemocnicích hospitalizováno 74,3 neočkovaných lidí na 100 tisíc neočkovaných. U očkovaných byl poměr jen 14,3 na 100 tisíc plně očkovaných.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články