Učně, který ve čtvrtek napadl pedagoga mačetou, obvinili z vraždy. Ve vězení může strávit až dvacet let

Devatenáctiletý mladík zaútočil na učitele odborného učiliště v Praze v jeho kabinetu. Pedagog zraněním podlehl. Učeň si na soud počká ve vazbě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K tragické události došlo ve čtvrtek na Středním odborném učilišti v pražské Ohradní ulici. Podle policie měl devatenáctiletý učeň napadnout v kabinetu pedagoga mačetou. Způsobená zranění byla neslučitelná se životem. Proto byl mladík obviněn z trestného činu vraždy. Podle vyšetřovatelů měl mladý muž svůj skutek spáchat s úmyslem a s rozmyslem, informuje server ČT24

Důvodů vazby je několik

Soud rozhodl o uvalení vazby na devatenáctiletého učně. „Jako vazební důvod soud shledal důvody vazby útěkové a předstižné, tedy nebezpečí, že obviněný uprchne, bude se skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Respektive soud zohlednil skutečnosti, že obviněnému hrozí vysoký trest, či nebezpečí, že by se obviněný mohl opakovaně dopouštět trestné činnosti, pro kterou je stíhán,“ sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Podle něj vyšetřování dále pokračuje, kriminalisté jsou na počátku případu, i proto je policie skoupá na slovo. Blžižší informace zatím nezveřejní. Mladíkovi hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení. Z dosavadních informací vyplývá, že útok mačetou pachatel provedl ve čtvrtek před polednem ve čtvrtém patře budovy školy v kabinetu učitele. Přivolaní záchranáři už nedokázali pedagogovi pomoci. Útočník z místa činu utekl. Policisté ho zadrželi v několik kilometrů vzdálených Dolných Břežanech.

Ředitel učiliště převzal medaili

Motivem činu měl být podle vyšetřovatelů spor mezi učněm a pedagogem. Podle ředitele školy Karla Dvořáka byl mladík bezproblémový. Zároveň ve svém prohlášení zveřejněném na stránkách školy uvedl, že ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy. Podle ČTK v sobotu předseda Pedagogické komory Radek Sárközi připomněl, že ředitel školy byl v minulosti oceněn ministrem školství Robertem Plagou.

iZdroj fotografie: S vědomím SOU Ohradní / Facebook
SOU Ohradní

Od bývalého šéfa resortu Dvořák dostal medaili za dlouhodobou vynikají pedagogickou činnost. Ze zprávy české školní inspekce z dubna 2020 vyplývá, že slabinou učiliště bylo nesystematické a nedůsledné řízení činnosti výchovného poradce a školního metodika prevence ve vztahu žákům ohroženým školní neúspěšností a absencí strategie předcházení školní neúspěšnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články