Kvůli vakcínám dochází mezi lidmi ke konfliktům. V očkovacím centru budou sjednávat pořádek policisté

Češi jsou v otázce očkování proti covidu-19 rozdělení. Někteří jsou kvůli tomu schopni i slovně útočit na zdravotníky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkovací centrum pro neregistrované v obchodním centru Olympia v Brně je schopno za víkend naočkovat až tisíc lidí. Takový počet vakcín tam podali zdravotníci i během uplynulého víkendu. Převážně se jednalo o podání první dávky společnosti Pfizer nebo jednodávkovou vakcínu výrobce Johnson. V posledních dnech se tam ale při aplikaci vakcíny stále více zdravotníci setkávají s nevolí lidí. Ti si stěžují, že k očkování byli donuceni vládou.

K fyzickému napadení není daleko

Svůj vztek si pak příchozí ve slovní formě vybíjí na zdravotnících. Jak popisuje server Fórum24 vedení Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, které centrum spravuje, se proto rozhodlo příště přivolat na pomoc policii. „Rozhodně už nejde o žádné brblání.U některých lidí máme obavy, že by slovní výtky mohly přerůst až ve fyzické napadení,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policie

Zároveň dodala, že agrese lidí je každým dnem větší a nastal i případ, kdy musela být kvůli útokům přivolána do očkovacího centra ostraha obchodního centra. Nejvypjatější situace nastává podle mluvčí nemocnice v pozdním odpoledni, kdy přichází více lidí a musí tak čekat. Ve frontě se pak vzájemně podporují v negativním postoji vůči vakcíně a svůj vygradovaný vztek pak ventilují slovně na zdravotníky.

Rostou počty očkovaných i nakažených

Jak informuje server Novinky často se jedná o lidi, kteří mají k vakcíně hodně silný odpor, a proto se rozhodlo vedení nemocnice při dalších útocích přivolat rovnou policii. Sami zdravotníci totiž podle managementu nemocnice nemají čas ale ani odvahu se nejrůznějším útokům bránit. Ke čtvrtečnímu ránu bylo v Česko plně naočkováno 6,21 milionu lidí, což je 58,1 % populace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

I přestože ale zájem o očkování proti covidu-19 v poslední době v zemi výrazně roste, zároveň roste každým dnem také počet pozitivních testů. Za středu 17. listopadu bylo evidováno zhruba 14 tisíc nově nakažených. Jednalo se ale o den státního svátku, kdy se méně testuje. V předchozí pracovní den, v úterý 16. listopadu, bylo pozitivně testováno více než 22 tisíc osob. To je zatím absolutní rekord. V nemocnici je aktuálně s covidem 4440 pacientů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články