Data ukazují, kterou vakcínu si vybrat pro třetí dávku. Odborníci popsali, jak a které očkovací látky nakombinovat

Ministerstvo zdravotnictví nechává lidem při aplikaci třetích dávek volnou ruku. Mohou si vybrat, jakou vakcínu si nechají aplikovat, protože nemusí být stejná jako u předchozích dávek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zájemci o třetí dávku vakcíny si mohou vybrat očkovací látku přímo v rezervačním systému ministerstva zdravotnictví. Posilující dávka je k dispozici od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Jak informuje server Echo24 zatím velká většina naočkovaných třetí dávkou dostala vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Data ze zahraničí navíc ukazují, že kombinování vakcín se zdá být efektivnější. V Německu se k takovému postupu uchylují ve velkém a někteří lidé tak jsou naočkováni i třemi různými očkovacími látkami.

Odborníci také radí kombinovat

Americký vědec Rob Swanda informoval o tom, že u člověka, který dostal první dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech, bude vhodnější jako booster zvolit Modernu. Naopak lidé, kteří v prvních dvou aplikacích měli Modernu, tak více chráněni budou, když třetí očkovací látka bude od Pfizer/BioNTech. V případě jednorázové vakcíny Janssen, je pak vhodné nechat se přeočkovat Modernou nebo vakcínou od Pfizer/BioNTech. V Česku může problémem skutečnost, že očkovací látky od Moderny nemusí být dostatek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Pfizer

I to je důvod, proč většina lidí, která původně dostala Pfizer/BioNTech, je přeočkována stejnou látkou. Vakcína Comirnaty je totiž dostupná téměř na každém vakcinačním místě. Naopak Modernou se očkuje jen v některých očkovacích centrech. Vhodnost kombinace vakcín od různých výrobců potvrzují i odborníci. Ztotožňuje se s tím například imunolog Václav Hořejší. „Nemám žádný důvod pochybovat o tom, že by ty studie byly provedeny nějak špatně, bylo to publikováno ve velice prestižních médiích,“ řekl.

Moderna je účinnější

Podle Hořejšího by tak ti, co jsou naočkováni vektorovou vakcínou od AstraZenecy, měli dostat Pfizer nebo Modernu. A naopak těm, kterým byl dříve aplikován Pfizer, by se měli nechat naočkovat při třetí dávce Modernou. Trochu jiný názor má epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, podle kterého platí doporučení, že by očkování mělo být dokončeno látkou, kterou bylo zahájeno. „Na druhou stranu, pokud není k dispozici ta vlastní očkovací dávka, to znamená, že jestli se zahájilo Pfizerem a Pfizer není, tak se může přeočkovávat Modernou a naopak,“ dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcinační látky

Pro kombinaci vakcín od různých výrobců se vyslovuje také Evropská léková agentura (EMA). Nedávno zveřejněná studie z Harvardu navíc ukazuje, že očkovací látka Moderna má vyšší účinnost. Očkovací látkou, která byla nedávno přejmenována na Spikevax, se nakazilo méně lidí než osob naočkovaných vakcínou od Pfizer/BioNTech. Jak informuje ministerstvo zdravotnictví přeočkování třetí dávkou je možné nejméně po šesti měsících po aplikaci druhé dávky. U jednodávkové očkovací látky Janssen je možné dostat booster už po dvou měsících.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články